A-
A+

Skatteverket hittade hundratals bluffbolag

Skatteverkets har skärpt sina kontroller av bolag. Arkivbild.
Skatteverkets har skärpt sina kontroller av bolag. Arkivbild.
EkonomiTT

Drygt 250 bolag som misstänks vara oseriösa och har avregistrerats för F-skatt och moms efter att Skatteverket skärpt sina kontroller, rapporterar Dagens industri.

Annons

Annons

”Vi kan göra en hel del på vår egen kammare för att försvåra för de kriminella”, säger Åsa Gabrielsson som är verksamhetsutvecklare inom Skatteverkets program för ”allvarligt skatteundandragande” till tidningen.

Regeringen tillsatte i december 2021 en utredning för att motverka att aktiebolag och företag används för att begå brott, men förslag väntas först presenteras sommaren 2023. Skatteverket bestämde sig dock för att vidta egna åtgärder för att upptäcka oegentligheter. Det har gjorts genom att följa upp förändringar i bolagens deklarationer.

"Det är mycket lättare att stoppa brottslighet den här vägen än att försöka agera i efterhand”, säger Åsa Gabrielsson till Dagens industri.

Mellan hösten 2021 och sommaren 2022 sorterades 340 företag ut för kontroll och av dessa har 254 blivit föremål för olika åtgärder. Gemensamt för bolagen var att alla hade gjort oanmälda ägar- eller styrelseändringar.

Under hösten vill Skatteverket införa ytterligare åtgärder då sämre konjunktur och högre elpriser kan fresta fler företag att sälja till oseriösa köpare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.