-
+

Skatteverket kräver bolag på kvarts miljard

Skatteverket kräver ett amerikanskt bolag på en kvarts miljard kronor. Arkivbild.
Skatteverket kräver ett amerikanskt bolag på en kvarts miljard kronor. Arkivbild.
EkonomiTT

Skatteverket kräver den amerikanska mobildistributören Brightstar på 258 miljoner kronor för utebliven moms. Utredningen är en del av en större bedrägerihärva mot flera bolag.

Det är en omfattande härva där utredningar fortfarande pågår. Totalt handlar det om miljarder, säger Skatteverkets Liz Kilenius till TT.

Annons

Annons

Enligt Skatteverket ska Brightstar ha haft omfattande affärer med bolag som misstänks ingå i en bedrägerihärva, som ska vara en av de största i Sverige.

Utredningen började hösten 2019 när vi upptäckte avvikelser i vår ordinarie kontrollverksamhet av gränsöverskridande handel, som vi vet är en riskverksamhet, säger Liz Kilenius, sektionschef vid Skatteverket.

Avancerat upplägg

Hon säger att Skatteverket bara utreder skattedelen i härvan och inte kan uttala sig om Brightstar är misstänkt för brott. Hon hänvisar till Ekobrottsmyndigheten, som inte heller kan svara på grund av förundersökningssekretess.

Men vi har ett jättestort mål som Ekobrottsmyndigheten i Malmö väckt i Växjö tingsrätt som handlar om 190 miljoner och är en del i det här större bedrägeriet. Men det pågår flera utredningar parallellt, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig vid Ekobrottsmyndigheten.

I ett beslut, som SVT tagit del av, beskriver Skatteverket hur Brightstar haft omfattande affärer med bolag som misstänks ingå i bedrägerihärvan.

Enligt Skatteverket har Brightstar känt till, eller borde ha känt till, att man deltagit i ett avancerat momsbedrägeri. Bolaget krävs nu på drygt en kvarts miljard i utebliven moms och ett skattetillägg på drygt 38 miljoner kronor, enligt SVT.

Förutom att staten inte får in moms kan bedrägerierna leda till snedvriden konkurrens.

När företag inte betalar in moms kan de sälja varor billigare, vilket kan drabba konkurrenter som gör rätt för sig, säger Liz Kilenius.

Brightstar tillbakavisar anklagelserna och skriver till SVT att man kommer att överklaga Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten.

Det är jättesvårt att säga hur lång tid det kommer att ta innan det avgörs, säger Liz Kilenius.

Annons

Annons

Fått effekt

Tidigare har SVT rapporterat att totalt uppemot hundra bolag kan vara inblandade och att polisen misstänker att de gör mängder av snabba affärer med framförallt mobiltelefoner för att kunna plocka ut momspengar som aldrig betalats in.

Vi kan inte gå in på omfattningen av bedrägerierna och hur många företag som är inblandade, eftersom utredningen pågår. Men vi har fattat beslut i flera bolag, säger Liz Kilenius.

Skatteverket ser att deras kontroller har haft effekt och att flödet av telefoner har minskat.

Sedan Skatteverket slog larm om de omfattande momsbedrägerierna har regeringen förberett lagändringar för att stoppa ett befarat utflöde av skattemiljarder.

TT har sökt Brightstar som avböjer att kommentera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss