Skatteverket utan styrelse i två år

Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Arkivbild.
Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Men fortfarande har inga styrelseledamöter utsetts, rapporterar facktidningen Publikt.

Annons

Annons

I april 2018 beslutade regeringen att Skatteverket skulle gå från att vara en "enrådighetsmyndighet" till en "styrelsemyndighet". Styrelsen skulle finansdepartementet tillsätta sommaren samma år.

Så klart att jag tycker att vi skulle behöva en styrelse. Men nu har vi ingen än och vi hanterar verksamheten utifrån det. Jag har fått de befogenheter som jag behöver, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm till Publikt.

Generaldirektören vet inte när en styrelse kan komma att tillsättas och säger till tidningen att det är en nedprioriterad fråga. Som skäl till den ändrade myndighetsbeteckningen angav regeringen att man ville stärka den "strategiska styrningen" av Skatteverket.

En fördel med en styrelsemyndighet är att flera personer tillsammans kan fatta beslut om verksamheten utifrån olika ingångar och erfarenheter, säger Lena Marcusson, professor emeritus i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.

Finansdepartementet kan inte lämna besked om varför styrelsen ännu inte har tillsats, men säger till tidningen att "frågan bereds i Regeringskansliet".

Att styrelsen inte har tillsatts har inte haft några effekter för myndighetens anställda eller det dagliga arbetet. I praktiken fortsätter myndigheten som en enrådighetsmyndighet under generaldirektörens regi.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons