A-
A+

Skavlan: Har blivit halvsvensk av jobbet

Fredrik Skavlan är aktuell med sin sista säsong av 'Skavlan'. Pressbild.
Fredrik Skavlan är aktuell med sin sista säsong av "Skavlan". Pressbild.
TvTT

För tolv år sedan valde SVT att plocka in en för svenskarna okänd norrman på bästa sändningstid.

Nu säger Fredrik Skavlan hej då till pratshowvärlden, men inte till sitt blågula grannland.

Annons

Annons

Jag har blivit halvsvensk av det här jobbet, säger han.

Fredrik Skavlan började som pratshowvärd 1996 i det norska programmet "Absolutt" – och har sedan dess ställt ett oändligt antal frågor i tv-rutan till kända och aktuella gäster. Men efter höstens säsong av "Skavlan" lämnar han intervjufåtöljen för nya, ännu okända, äventyr.

Det är faktiskt ingen som tror mig när jag säger att jag inte vet vad, påstår han, och fortsätter:
Jag är i en fas där jag inte riktigt litar på mig själv, jag vill ha lite tid att fundera. Jag har fått många förslag, allt från "Masked singer" till "Farmen", men jag tror att jag ska få kontakt med någon inre röst innan jag bestämmer mig.

"Såg ut som en dålig idé"

Tolv år har det blivit i det svensk-norska samarbetet "Skavlan". 55-åringen från Oslo berättar att han fortfarande är rörd över att den tidigare SVT-programdirektören Annie Wegelius gav honom chansen.

Hon trodde på mig på den svenska marknaden. Och SVT lade mig på fredagskvällar, det såg ut som en jättedålig idé! Att en okänd norrman skulle leda det! Men Sverige tog emot mig med mycket värme och lagom mycket kritik, säger han.

Många möten har det blivit genom åren. Fredrik Skavlan konstaterar att han är en person som hellre blickar framåt än bakåt, men tror ändå att de sista avsnitten blir känslosamma.

Jag är ingen nostalgisk person, men något sitter ju kvar i minnet. Jag kommer alltid att komma ihåg Bill Gates som spelade mot världsmästaren i schack – och förlorade grandiost. Jag tror att jag kommer att komma ihåg när jag fick sjunga en norsk god natt-sång för Adele, och några intervjuer som verkligen berörde mig, som när jag träffade Kim Walls föräldrar, säger Fredrik Skavlan.

Annons

Annons

"Hade blivit avundsjuk"

Tidigare i år fick Fredrik Skavlan ett smakprov på hur det är att inte vara i pratshowens hetluft. Medan han var föräldraledig med sitt sjätte barn tog journalisten Carina Bergfeldt över fredagskvällarna i SVT. Hon är även klar för ytterligare en säsong 2022.

Det var väldigt fascinerande, man såg Carinas "take" och värme i samtalen, det gick hem direkt. Det var fint att se och jag är väldigt glad för det. Hade hon däremot gjort det i en annan kanal med ett annat produktionsbolag hade jag blivit avundsjuk och känt mig hotad, säger Fredrik Skavlan och skrattar.

Åren i SVT har däremot inte varit helt friktionsfria. Bland annat har Fredrik Skavlan kritiserats för att han inte kan intervjua kvinnor. 2019 kritiserade Marie Agerhäll programledaren och menade att frågorna till henne bara handlade om hennes partner Jesper Rönndahl, trots att de var aktuella med en tv-serie ihop.

Skavlan menar själv att han inte gör skillnad på män och kvinnor i intervjusituationer.

Jag har fått kritik för annat också, det är en utsatt position men också en extremt privilegierad. Jag får tåla det, och jag kan inte svara på all kritik. Om någon har den upplevelsen har de rätt till den, men jag kan inte se att jag intervjuar män och kvinnor på olika sätt, säger han.

Vilka gäster som dyker upp i höst vill han inte avslöja. Men den sista säsongen kan bli en av de mest utmanande hittills.

Vi har jättespännande gäster, men någon kommer nog att hoppa av eftersom vi lever i en så konstig tid. Någon kommer bli sjuk, fastna i karantän eller inte kunna resa. Vi är förberedda på att det kan bli utmanande, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!