Skidåkarna testas för antikroppar

Frida Karlsson och de andra skidstjärnorna ska testas om de har antikroppar för covid-19 i samband med dopningstester. Arkivbild.
Frida Karlsson och de andra skidstjärnorna ska testas om de har antikroppar för covid-19 i samband med dopningstester. Arkivbild.
SkidorTT

Frida Karlsson, Anna Swenn-Larsson och de andra stjärnorna i skidlandslagen ska testas för antikroppar för covid-19 i samband med dopningstester.

Det är en del av Internationella skidförbundets strategi inför säsongen.

Annons

Annons

Skidförbundet (Fis) har nu presenterat sitt regelverk för hur man ska coronasäkra vinterns tävlingar.

Vid dopningstesterna som görs utanför tävlingar ska det även samlas in blodprover för att se om de aktiva har antikroppar för det nya coronaviruset och därför är immuna under en tid. Provtagningen gäller från och med augusti. Svaren ska presenteras i ett immunitetspass och de aktiva som har antikroppar slipper under en period att genomgå testning för pågående smitta.

Testningen av antikroppar ska göras var åttonde vecka och pågå under hela säsongen.

Därtill måste alla som ska delta vid en skidtävling testa sig för covid-19 inom 3-4 dagar innan de kommer till tävlingsplatsen och dessutom fylla i ett formulär. Formuläret sparas på Fis webbplats för att lätt kunna uppdateras. Nya tester för covid-19 ska sedan genomföras var tredje till var fjärde dag på alla som befinner sig på tävlingsplatsen. Alla resultat förs in i immunitetspasset.

Det är också fortsatt oklart hur det blir med åskådare på vinterns skidtävlingar. Klart är däremot att den alpina världscuppremiären i österrikiska Sölden den 17–18 oktober blir publiklös, på grund av coronapandemin kör man i år utan folk på läktaren, uppger tidningen Tiroler Tageszeitung enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Längdåkarna inleder sin världscup i finländska Ruka i slutet av november.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons