-
+

Skidskyttets nota för säkra tävlingar: 25 miljoner

Svenska stjärnan Hanna Öberg. Arkivbild.
Svenska stjärnan Hanna Öberg. Arkivbild.
SkidskyttTT

I skidskyttets världscupcirkus har man hittills den här säsongen gjort 9 000 covid-19-tester. Kostnaden för jätteapparaten? Omkring 25 miljoner kronor.

Det har ju varit stora pengar men vi kände att det var en del i vårt ansvar, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare på IBU, inför veckans VM-tävlingar.

Annons

Annons

Skidskyttarnas nya vardag under tävlingssäsongen innefattar att göra PCR-test för covid-19 ungefär var fjärde dag.

Totalt har Internationella skidskytteförbundet, IBU, gjort cirka 9 000 tester i samband med världscupen. Hittills har 42 personer testat positivt, men majoriteten har varit symptomfria.

Vi kan se ett mönster i att de positiva fallen ofta kommer vid den första tävlingen i det vi kallar en trimester, när folk har varit på träningsläger, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare på Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Testerna utförs av ett tyskt företag som reser med runt på världscupen tillsammans med fem mätenheter för PCR-tester.

Vi utför tester varannan dag så det är en ganska stor organisation. Det är också viktigt att ha en bra mjukvara bakom, så att återkopplingen till de aktiva och ledarna fungerar bra.

Stora pandemikostnader

När IBU i höstas insåg att coronapandemin skulle fortsätta gjorde man extrainvesteringar på 5 miljoner euro (ungefär 54 miljoner kronor).

Den största delen, ungefär 25 miljoner kronor, har gått till testerna och en annan stor del går åt till att stötta arrangörerna som inte har några publikintäkter. För att klara kostnaderna har bland annat juniorcupen ställts in den här säsongen.

Det har ju varit stora pengar men vi kände att det var en del i vårt ansvar att säkerställa att vi kunde genomföra en säker och bra säsong, säger Niklas Carlsson.

Förutom den stora testapparaten har en åtgärd under pandemin varit att ha färre tävlingsorter för att på så vis minska resandet och risken för smittspridning. Inför VM, som inleds i slovenska Pokljuka på onsdag, minskades antalet tävlingsorter från sju till fyra.

När vi har varit ihop under tre veckor så går antalet positiva fall ner hela tiden, sedan har vi haft att något lag som bytt sjukgymnast som kommit in och varit positiv. Men när vi har våra tävlingar så fungerar bubblan, det tycker vi att vi tydligt kan se på testerna, säger Niklas Carlsson.

Annons

Annons

"Trygg"

Det svenska laget har valt att stanna i alperna inför VM för att ytterligare minska resandet, och är på så vis hemifrån – i sin bubbla – i sju veckor.

Vi var väldigt väl förberedda inför säsongen, så inget har kommit som en chock. Men sen är det klart att det är en utmaning att vara borta så här länge och vara mycket mer isolerad. Har man ett singelrum så träffar man i princip bara folk vid maten. Jag tror att det har varit en utmaning för vissa, men för mig har det funkat väldigt bra, säger Elvira Öberg.

Uppmaning inför VM

Enligt Niklas Carlsson finns det ingen oro för ett coronautbrott på VM.

Det känns väldigt bra i och med att vi har så regelbundna tester och vi känner en stor trygghet i att vi gör PCR-tester som har en hög precision, även om det är lite kostsamt. Men det känns tryggare än antigentest som har lägre tillförlitlighet.

Det har gått två veckor sedan den senaste världscuptävlingen i Antholz och med tanke på att inte alla, likt de svenska åkarna, stannar kvar i sin bubbla har IBU gått ut med en extra uppmaning till alla nationer inför VM.

Det är mycket utbildning och information. Att de håller avstånd och har munskydd och liknande, även under den perioden när de inte är i bubblan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss