A-
A+

Skifte i Tigray – etiopisk vapenvila utlyst

Enligt uppgifterna har TDF, Tigrays försvarsstyrka, intagit Tigrays regionala huvudstad Mekele.
Enligt uppgifterna har TDF, Tigrays försvarsstyrka, intagit Tigrays regionala huvudstad Mekele.
EtiopienTT

En väpnad gren av Tigreanska folkets befrielsefront har tagit sig in i den etiopiska regionen Tigrays huvudstad Mekele och tvingat interimsregeringen på flykt.

Samtidigt förklarar Etiopien ensidig vapenvila i Tigray.

Annons

Annons

Internflyktingar i Tigray. Arkivbild.
Internflyktingar i Tigray. Arkivbild.

"Vi har tagit kontroll över Mekele", säger Getachew Reda som är talesperson för TPLF till Reuters.

Uttalanden kommer också från TDF (Tigray defence force), den väpnade gruppen till Tigreanska folkets befrielsefront TDLF, om att gruppen tagit makten i Tigrays regionala huvudstad.

Samtidigt kommer uppgifter om att interimsregeringen i den krigshärjade regionen, som var tillsatt av centralregeringen i Etiopien, flytt sina poster.

Segerskott och fyrverkerier skjuts på gatorna, enligt flera källor till AFP och Reuters.

"Alla har lämnat. De sista flydde i eftermiddags. Regionen har inget styre", sade en källa till AFP.

Uppgifterna om maktövertagande i Mekele kommer bara minuter innan den etiopiska regeringen säger sig ha godtagit en ensidig vapenvila i Tigrayregionen. Uppgiften kom i ett officiellt uttalande från den federala regeringen i Addis Abeba.

Anledningen till vapenvilan sägs, officiellt, vara att säkra möjligheten att skörda i den konfliktdrabbade regionen. Omkring fem miljoner drabbade är i akut behov av mat, och omkring 350 000 riskerar hungersnöd enligt FN.

Etiopien "tvingas tänka om"

Jag tror inte att den etiopiska armén har haft full kontroll över vad som pågått i regionen, säger Liisa Laakso, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet, och hänvisar till uppgifterna om särskild grymhet riktad mot civilbefolkningen och humanitära hjälparbetare.

Förra veckan dödades minst 60 personer i ett flyganfall mot en marknad i staden Togoga, som enligt Etiopiens militär riktades mot stridande styrkor utklädda till civila. Attacken möttes av ett internationellt fördömande och kritik från bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres.

Den nu avsatta interimsregeringen i Tigray sökte vapenvila förra veckan, men fick inte gehör från centralmakten i Etiopien förrän nu.

Etiopiens regering har förmodligen tvingats tänka om. Vapenvilan talar för att de inte längre tror på en militär lösning, eller åtminstone inte att de kommer att vinna slagen särskilt lätt, säger Liisa Laakso.

TDF-offensiven ska ha inletts förra veckan, då det etiopiska valet genomfördes. Enligt BBC tog TDF då kontroll över flera städer. Etiopiens militär bekräftade då att stridigheter pågått, men förnekade att motståndaren tagit kontroll över några områden.

Annons

Annons

Vittnesmål om massakrer

Detta innebär att konflikten i Tigray går in i en av de mest intensiva perioderna sedan Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade offensiven mot Tigray i november förra året. Offensiven beordrades efter anklagelser om att det etiopiska partiet TPLF, som då styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Enligt bedömare som följer konflikten i Tigray så har den väpnade grenen TDF kommit att få en stark ställning inom TPLF, då många av rörelsens ledare fängslats eller dödats i konflikten.

Min uppfattning är att de är väldigt kopplade till varandra, men det är svårt att få information om vad som pågår på platsen, säger Liisa Laakso.

Flera vittnesmål om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande har kommit från regionen, dit kommunikationen länge var avskuren.

Om fredssamtal kan följa så måste de ändå lösa grundorsaken till konflikten: hur regionen ska styras. Den har inte försvunnit, säger Liisa Laakso.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!