-
+

Skogsbrand och covid-19 dubbelt hot mot Perth

En brandman söker skydd under en brandbil i släckningsarbetet vid branden utanför Perth.
En brandman söker skydd under en brandbil i släckningsarbetet vid branden utanför Perth.
AustralienTT

Perth på Australiens västkust vaknade på onsdagen upp på den tredje dagen av dubbel oro.

Det är den tredje dagen av fem i en hård coronanedstänging och den tredje dagen med hot från en stor skogsbrand.

Annons

Annons

En brandman kämpar mot elden utanför Perth på tisdagen.
En brandman kämpar mot elden utanför Perth på tisdagen.

Brandröken som de senaste dagarna har fyllt himlen över tvåmiljonersstaden Perth hade på onsdagen lättat, men bara på grund av vindens skiftande riktning, inte för att lågorna släckts.

Branden, som på onsdagsmorgonen var nära 10 000 hektar stor, hotar flera förorter i de nordöstra delarna av staden.

71 hem har fångats av elden. Den siffran förväntar vi oss kommer att stiga, säger delstatens Western Australias (WA) premiärminister Mark McGowan på en presskonferens.

Fortsatt utmaning

Inga dödsfall är rapporterade, men sex brandmän har enligt tidningen The West skadats under släckningsarbetet.

Branden är ännu onsdag eftermiddag, lokal tid, utom kontroll och hårda vindar försvårar släckningsarbetet. I två förorter har invånare blivit tillsagda att omedelbart lämna sina hem och tusentals andra uppmanas att vara beredda att säkra sina hem och i värsta fall lämna dem.

De som bor allra närmast branden har beordrats att söka säkert skydd och stanna där, och inte försöka rädda sina hem. "Ta skydd innan elden kommer, värmen kommer att döda dig", som delstatens räddningstjänst skriver på sin hemsida.

Det kommer att fortsätta vara en utmanande brand för oss i åtminstone tre eller fyra eller fem dagar till, säger WA:s brandkommissionär Darren Klemm på en presskonferens.

Annons

Annons

"Evakueringar har företräde"

Samtidigt är Perth mitt i en fem dagar lång lockdown, på grund av coronaviruset. Nedstängningen kommer efter det att en arbetare vid ett av stadens karantänhotell bekräftats vara smittad av den brittiska mutationen av coronaviruset – det första fallet där någon har smittats inom Australien på två veckor, och det första i Perth på tio månader.

Inga nya fall har upptäckts sedan nedstängningen inleddes i måndags, men även om nya fall skulle dyka upp har säkerheten företräde och evakueringar till följd av skogsbränderna går före alla coronarestriktioner.

Det är förkrossande för de som förlorar sina hem. Men vad vi inte vill se är obeslutsamhet och osäkerhet om att vi vill att folk ska evakuera sig, säger Darren Klemm.
Alla evakueringar har företräde över alla karantänbehov.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss