A-
A+

Skola granskas efter kränkande nollning

Skolinspektionen har nu beslutat att granska – göra en riktad tillsyn – i Lindesberg, efter en kränkande nollning på Lindeskolan i augusti i fjol.
Skolinspektionen har nu beslutat att granska – göra en riktad tillsyn – i Lindesberg, efter en kränkande nollning på Lindeskolan i augusti i fjol.
UtbildningTT

Nattlig kränkande nollning på ett elevhem för gymnasieelever i Lindesberg får nu Skolinspektionen att inleda en riktad tillsyn. Elever har beskrivit nollningen som en "tradition" och sju ungdomar har dömts för ofredande.

Annons

Annons

Anledningen till att vi initierar en tillsyn är att vi vill förvissa oss om att huvudmannen, Lindesbergs kommun, vidtar åtgärder för att förhindra att elever utsätts igen. Det finns ju uppgifter om att nollningen varit återkommande, och då är det viktigt att bryta den eventuella återkommande ritualen, säger Hanna Kindén, Skolinspektionens beslutsfattare i ärendet.

Nollningen ägde rum natten inför läsårets första skoldag i augusti i fjol. De 16-åriga förstaårseleverna på elevhemmet väcktes av bankanden på dörrar och kastrullskrammel. Äldre elever förklarade att det skulle bli nollning och att de som inte ställde upp i tävlingarna skulle straffas. En av tävlingarna gick ut på att naken springa mellan två publikled, med en kaka mellan skinkorna. Kakracet genomfördes på den upplysta fotbollsplanen, och filmades av flera personer.

En av eleverna beskrev senare att hen inte ville delta, men ville "bli en del av elevhemsfamiljen".

Inga vuxna där

Som TT rapporterat var elevhemmet obemannat när nollningen skedde. Förstaårseleverna fick förklarat för sig av de äldre eleverna att nollningen var en tradition och att den skulle förbli hemlig för vuxna.

Men nollningen uppdagades, skolledningen vid Lindeskolan kontaktade polisen. Sju ungdomar åtalades och dömdes tidigare i maj för ofredande.

Av domen framgår att de äldre eleverna själva blivit nollade, och att de kände förväntan på att upprepa traditionen.

Nollningen och de rättsliga följderna var dock okända för Skolinspektionen fram tills TT ringde myndigheten nyligen för att ställa frågor.

Vi gör ett urval av skolor som vi tillsynar utifrån en rad parametrar, till exempel när vi besökte skolan senast, svaren på skolenkäten och elevernas kunskapsresultat. Det kan också vara signaler vi får från medier, oroliga föräldrar eller andra tillsynsmyndigheter. Det här ärendet har vi helt enkelt inte fått kännedom om tidigare, säger Hanna Kindén.

Annons

Annons

Ingen rapporteringsskyldighet

Det är alltid skolans ägare – en kommun eller en fristående huvudman – som har ansvaret för tryggheten på en skola. Men Skolinspektionen ska granska att huvudmännen gör sitt jobb, och huvudmännen är inte skyldiga att rapportera incidenter till Skolinspektionen.

Gymnasiechefen i Lindesberg har tidigare bestämt tillbakavisat uppgifterna att personal skulle ha känt till att nollningen skett under flera år.

Linda Svahn (S), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg, säger dock att man vet att nollningar förekommit tidigare, men för länge sedan – i slutet av 90-talet.

Det har inte varit känt under de senaste åren, och inte under väldigt lång tid. Jag vet att under den tid jag varit kommunalråd, det vill säga sedan 2014, har skolan arbetat aktivt med att ha bra aktiviteter i samband med skolstart, säger Linda Svahn.

Hon säger att skolan vidtagit åtgärder för att nollning inte ska ske igen.

Sett i backspegeln har vi insett att vi behöver komplettera i framtiden, så att vi har ytterligare bemanning på elevhemmet i början av terminen, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!