A-
A+

Skolor nekas ge undervisning på distans

Skolor som vill ge särskilt stöd i form av distansundervisning har fått nej av Skolinspektionen. Arkivbild.
Skolor som vill ge särskilt stöd i form av distansundervisning har fått nej av Skolinspektionen. Arkivbild.
UtbildningTT

Sedan i höstas ska hemmasittare – elever som inte kan eller förmår komma till skolan – i stället kunna få distansundervisning. Men alla skolansvariga som sökt tillstånd för detta har fått nej, rapporterar Dagens Samhälle.

Annons

Annons

Möjligheten till distansundervisning är i dessa fall inte kopplad till pandemin och smittspridning, utan gäller elever som av dokumenterade sociala, psykiska eller medicinska skäl inte kommer till skolan.

Totalt 13 kommunala och fristående skolhuvudmän vill erbjuda distansundervisning för hemmasittare i 35 skolor. Men Skolinspektionen har avslagit alla ansökningar.

Enligt den nya lagstiftningen ska tillstånd för distansundervisning som särskilt stöd ges till ett fåtal skolor med särskild kompetens och stabilt elevunderlag.

Lagen är absurd och helt ologisk. Elevens egen skola tillåts inte erbjuda distansundervisning, vilket skulle ha gjort det möjligt att bygga vidare på de goda relationer som eleven kan ha med sina lärare, säger Åsa Ernestam, utredare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Redan när frågan utreddes pläderade SKR för att elevens egen skola borde få distansundervisa. Även Skolinspektionen var kritisk till att skolhuvudmän som vill erbjuda distansundervisning som särskilt stöd måste kunna visa att de har ett stabilt elevunderlag. Nu är kravet på elevunderlag det främsta skälet till att inga skolhuvudmän har fått tillstånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.