Skolverket släpper äldre statistik om skolor

Skolverket kommer åter att publicera statistik på skolnivå. Arkivbild.
Skolverket kommer åter att publicera statistik på skolnivå. Arkivbild.
UtbildningTT

Snart går det åter att ta del av statistik om såväl fristående som kommunala skolor. Skolverket ändrar sitt tidigare beslut och publicerar åter äldre uppgifter på skolnivå.

Annons

Annons

Ny statistik kommer däremot inte att offentliggöras. Men uppgifter som fanns tillgängliga före den 1 september – det vill säga det allra mesta – blir med detta beslut åter möjliga att ta del av. Återpubliceringen sker successivt under nästa vecka. Det som blir tillgängligt är uppgifter om exempelvis elevers snittbetyg, andel behöriga lärare och lärartäthet på varje skola och inte bara på riksnivå. Detta kommer att underlätta för många, inte minst de som nu går i nionde klass.

Inför skolval

Ett bra exempel är elever och deras vårdnadshavare som är intresserade av att få information om de skolor som finns inför skolvalet, säger Eva Westberg, Skolverkets chefsjurist.

Skolverket drog in statistiken den 1 september, men beslutet togs under stor tidspress. Myndigheten har nu hunnit göra en fördjupad analys, förklarar Eva Westberg.

Annons

Annons

Grundproblemet kvar

Men grundproblemet kvarstår – det behövs författningsändringar för att kunna publicera statistik på skolnivå framöver. Bakgrunden är att SCB ändrat sin sekretesspolicy och fått stöd för den i domstol. Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Och eftersom lika villkor ska gälla mellan alla skolor berörs även statistik om kommunala skolor.

I princip hela Skolsverige har protesterat mot det nya – och oväntade – rättsläget, och utbildningsdepartementet arbetar med frågan utifrån förslag som Skolverket och SCB har lämnat.

I ett första steg kan Skolverket i november åter publicera ett aktuellt register över landets alla skolor. I det registret finns basal information som adress, antal elever, rektor och så vidare. Regeringen fattade på torsdagen beslut om den förordningsändring som krävdes.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons