A-
A+

Skopje inför nödåtgärder mot föroreningar

Luften i Nordmakedoniens huvudstad Skopje är så förorenad att regeringen inför nödåtgärder. Arkivbild.
Luften i Nordmakedoniens huvudstad Skopje är så förorenad att regeringen inför nödåtgärder. Arkivbild.
NordmakedonienTT-AP

Nordmakedoniens regering inför nödåtgärder i huvudstaden Skopje och tre andra städer för att skydda befolkningen från mycket höga halter av luftföroreningar.

Annons

Annons

Inga sportevenemang kommer att hållas dagar då föroreningsnivåerna är höga och andra utomhusaktiviteter kommer att begränsas, meddelade regeringen på lördagen.

Byggarbete kommer endast tillåtas under sex timmar per dag. Regeringen rekommenderar också att företag låter gravida och personer över 60 år stanna hemma från arbetet.

Regeringen sade också att de kommer att halvera användandet av sina officiella fordon och uppdrog åt ansvariga för hälso- och sjukvården att anordna härbärgen för hemlösa samt utöka akutberedskapen och hembesöken för människor med kroniska sjukdomar.

De nya åtgärderna presenterades inte långt efter att det schweiziska luftkvalitetsteknikföretaget Iqair rankar Skopje som den tredje mest förorenade staden i världen efter Kirgizistans huvudstad Bishkek och Lahore i Pakistan.

Nordmakedonien har varit ett av Europas mest förorenade länder i många år. Hälsomyndigheter beräknar att mer än 3 000 personer årligen dör på grund av föroreningarna.

Huvudorsakerna till landets luftföroreningar uppges vara omfattande vedeldning för att värma upp bostäder vintertid, en åldrande bilflotta samt att man i vissa delar av landet tar hand om sopor genom att bränna dem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.