Skotska whiskyöar lider av virusbaksmälla

Alla destillerier i Skottland fick stänga i våras. Arkivbild.
Alla destillerier i Skottland fick stänga i våras. Arkivbild.
StorbritannienTT

Whiskyöarna isolerades och klarade sig utan några fall av covid-19 i våras. Men alla Skottlands destillerier tvingades stänga och nu kämpar producenterna med baksmällan: förlorade inkomster och en sinande ström av turister.

Annons

Annons

Utanför Skottlands sydvästra kust ligger flera öar som är världsberömda för sin whisky. De utgör hörnstenar i den skotska whiskyindustrin – som i sin tur är viktig för ekonomin.

Förra året exporterades 1,3 miljarder flaskor till 175 marknader runt om i världen, vilket innebar intäkter på 4,9 miljarder pund (omkring 56 miljarder kronor).

Men när coronaviruset kopplade greppet om Europa och Storbritannien stängde ner isolerades också whiskyöarna Arran, Islay och Jura. De enda båtar som kom dit var fyllda av förnödenheter och bara människor i behov av vård fick lov att åka därifrån. Och kanske bidrog det till att inget covidfall registrerades på öarna, trots att närliggande Glasgow och Cumbria på fastlandet drabbades hårt, skriver CNN.

Fick stänga

Pandemin har varit kännbar ändå.

Den 29 mars tvingades alla destillerier i Skottland att stänga, vilket gjorde att många av de omkring 10 000 personer som jobbar i whiskyindustrin permitterades. När destillerierna stängde gjorde besöksverksamhet och hotell detsamma och den årliga whiskyfestivalen – som brukar få antalet människor på Islay att växa från 3 000 till 10 000 i maj – ställdes in.

Vädret i våras var vackert och jag kunde tillbringa mycket tid på stranden med min son, säger Jane Deakin, som driver hotell på ön, till CNN.
Men vi var tvungna att hålla stängt i fyra månader. Whiskyturismen är oerhört viktig för oss. Förra året registrerade Whisky Association över två miljoner besökare på skotska destillerier och en tiondel av dem kom till Islay.

Deakin tror att det kommer att ta ungefär två-tre år att tjäna in de intäkter som gick förlorade under nedstängningen.

Annons

Annons

Få besökare

Destillerierna har öppnat igen. Men få turister kommer till öarna eftersom det fortfarande råder restriktioner för offentliga sammankomster. Vissa har helt stängt sin whiskyverksamhet för besökare medan andra håller öppet i begränsad utsträckning.

Många producenter uppger att det är omöjligt för dem att täcka upp ekonomiskt för de miljontals liter whisky som gick förlorade under det upp till två månader långa produktionsstoppet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons