A-
A+

"Skotten sannolikt inte riktade mot polisen"

'Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen', säger polisområdeschefen i Storgöteborg Erik Nord .
"Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen", säger polisområdeschefen i Storgöteborg Erik Nord .
BrottTT

Dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården i Göteborg var troligtvis ett misstag, enligt polisen.

Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen, säger polisområdeschefen i Storgöteborg Erik Nord till TT.

Annons

Annons

Området där dådet skedde.
Området där dådet skedde.
Polisen är på plats med åtskilliga enheter i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
Polisen är på plats med åtskilliga enheter i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
Antal poliser som avlidit under tjänstgöring på grund av dödligt våld.
Antal poliser som avlidit under tjänstgöring på grund av dödligt våld.

Flaggorna vajar på halv stång utanför polishuset i Göteborg. På en bänk utanför ingången ligger några blombuketter till minne av den avlidne polismannen.

Larmet om skottlossningen kom in till polisen 22.34 på onsdagskvällen. Kort därefter stod det klart att en polis skadats allvarligt och en liten stund senare att mannen avlidit.

Det är klart att våra tankar först och främst går till de anhöriga och också till de arbetskamrater som var med och upplevde det fruktansvärda i att en arbetskamrat dör under utövning av sitt arbete, säger Erik Nord.

Polisen beslutsam

Samtidigt finns det inom polisen, även om det är spända ansikten och spända blickar, en beslutsamhet om att vi ska göra allt vi kan för att lösa det här brottet. Så som vi gör vid den här typen av allvarliga brott.

Under eftermiddagen har kommenderingschefen Teodor Smedius gått ut med ett uttalande om läget som Erik Nord sedan citerat, vilket Svenska Dagbladet rapporterat.

Skjutningar mellan kriminella nätverk har inträffat tidigare. Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen. I det inledande skeendet i utredningen undersöker vi flera olika alternativ men vi har för tillfället inga andra indikationer, säger Erik Nord.

Han betonar att det inte handlar om nya underrättelser i utredningen. Nord menar att det är spekulativt.

Men skjutningen som sådan, platsen, tidpunkten, tillvägagångssättet, bär signaturen av en uppgörelse mellan kriminella nätverk. Det ska också vägas in när man funderar på vad som händer, säger Erik Nord.

Annons

Annons

Finns signalement

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse för att frigöra mer resurser. Många personer har förhörts.

På torsdagskvällen hade ännu ingen misstänkt för brottet gripits. Enligt SVT har polis på brottsplatsen uppgivit att man hittat patronhylsor som skickats iväg på teknisk analys, bland annat hoppas man att kunna hitta fingeravtryck från gärningsmannen. Uppgifterna bekräftas dock inte av polisen för TT.

På en pressträff i polishuset bekräftades det att det finns uppgifter om signalement på gärningsmannen, men det är inget som polisen går ut med.

Ny i yrket

Den avlidne polismannen var i 30-årsåldern och relativt ny i yrket. Han arbetade som områdespolis och han och en kollega färdades på de polismopeder som används i lokalområdet.

Anledningen till att poliserna var där är att Biskopsgården är ett särskilt utsatt område där polisen jobbar med trygghetsskapande åtgärder. Den dödade polisen jobbade i par med en annan områdespolis. Ytterligare poliser fanns också i området.

Poliserna ska ha stått och talat med några personer när de blev beskjutna.

Polisen jobbar brett och inte vill låsa sig vid något för tidigt. Om det funnits några brister i polisens rutiner kommer att utredas, bland annat av Arbetsmiljöverket.

Efter dödsskjutningen har Göteborgspolisen fått löfte om hjälp från andra regioner om det behövs. Polisen höll också en tyst minut nationellt för den döde polismannen klockan 12.

Enligt Klas Johansson, regionpolischef i Väst, sluter hela Polissverige upp bakom Göteborgspolisen.

Ja, det är väldigt tydligt, vi får väldigt mycket signaler om det, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom ett felaktigt namn på polischefen Erik Nord.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!