-
+

Skottheim fick tröstas efter medaljmissen

Johanna Skottheim klappas om efter stafetten.
Johanna Skottheim klappas om efter stafetten.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Efter Johanna Skottheims svaga start fick Sverige jaga nästan hela VM-stafetten.

Det räckte inte längre än till en femteplats.

Norge tog guldet.

Jag är otroligt besviken. Det har inte varit en rolig dag, säger Skottheim.

Annons

Annons

Johanna Skottheim hade gråten i halsen när hon skulle kommentera sin startsträcka i stafetten i skidskytte-VM i Pokljuka. Svenskan behövde tre extraskott, hade det tungt i spåret och växlade över till Linn Persson som 14:e lag, nästan minuten från täten.

Efteråt blev hon liggande kvar länge i målfållan.

Det är ingen kul start att ge laget när man inte gör en bra prestation själv, säger Skottheim, som var otroligt nervös inför stafetten där hon fick förtroendet i stället för Mona Brorsson.
Jag är väldigt besviken, så det är tufft. Jag tror att det hade känts mer okej om det hade varit ett eget lopp.

Sverige fick jaga täten under resten av stafetten. Persson körde upp Sverige till en sjundeplats och där var de blågula kvar efter Elvira Öbergs tredjesträcka.

Det blev lite nerv när Hanna Öberg började närma sig en medaljplats på slutsträckan, där Norges Marte Olsbu Røiseland darrade på det första skyttet.

Men norskan lyckades samla kraft i ett pressat läge, satte sina tre extraskott och förde laget till guld före Tyskland och Ukraina.

Tröstades

Öberg tappade fart under skidorna mellan första och andra skyttet och kunde aldrig hota om medaljerna på allvar, trots ett bra avslutande skytte.

Sverige blev femma, 47,9 bakom Norge och mer än en halvminut från en medaljplats.

Jag tycker att vi gör det ganska bra i dag, det ära fyra lag som gör det bättre och jag känner själv att jag hade önskat lite mer krut i benen, säger Öberg.

Efteråt sågs bilder på hur lagkamraterna försökte trösta Johanna Skottheim.

Jag sa till henne att "vi tycker om dig oavsett hur du känner just nu", säger Hanna Öberg.
Det är svårt att inte få vara besviken när man känner att man inte har fått ut det man kan, så hon har absolut rätt att vara besviken och ledsen. Men jag har inga "hard feelings" över huvud taget utan känner bara med henne, jag vet ju att hon kan mer än så.

Annons

Annons

Ångrar inte

Inför tävlingen sade landslagsledningen att uttagningen till stafetten var den "svåraste på många år". Angående om det med facit i hand var rätt att sätta Skottheim på förstasträckan svarar landslagstränaren Mattias Nilsson:

Vi ångrar absolut inte det.

TT: Hon sade innan att hon var väldigt nervös, hur jobbade ni med det?

Vi försökte vara som vanligt och inte göra någon stor grej av det. Och hon ska absolut inte känna att hon har förstört för laget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss