A-
A+

Skrällen: Barry Smith tar över Djurgården

Barry Smith. Arkivbild
Barry Smith. Arkivbild
IshockeyTT

Barry Smith, 68 år, blir Djurgårdens nye ishockeytränare.

Svenskbekantingen har skrivit ettårskontrakt med Stockholmsklubben.

"Vi har velat addera ett ledarskap som har en naturlig karisma och pondus", säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till klubbens webbplats.

Annons

Annons

Annons

Annons

Valet av Smith, svenskbekantingen, får ses som en skräll.

Den meriterade tränaren har en lång karriär i NHL bakom sig, främst som assisterande tränare.

Han har under sin karriär varit med och vunnit fem Stanley Cup-titlar.

Han har också varit huvudtränare i KHL för topplaget SKA S:t Petersburg mellan 2007 och 2010.

"För det första har vi önskat addera en erfaren, meriterad tränare som har en gedigen erfarenhet av att leda spelare på absolut högsta nivå. Dessutom med vana av stressande och pressande förhållanden och som i den miljön har erfarenhet av att vinna", säger Joakim Eriksson.

Tränade Tre Kronor i OS

Smith har också varit tränare i Sverige tidigare, senast som huvudtränare i Malmö säsongen 1996-97 och som assisterande tränare i Tre Kronors OS-lag i Nagano 1998.

De senaste åren har han jobbat i Chicagos organisation som ansvarig för spelarutveckling och scouting. Den här säsongen jobbar han som rådgivare.

Nu ersätter han Robert Ohlsson som slutar i klubben efter fem säsonger som huvudtränare. Ohlsson tog Djurgården från botten till SM-final 2019, men de två senaste säsongerna har laget fallit tillbaka nedåt i tabellen. Djurgården slutade på tionde plats den senaste säsongen och åkte ut i åttondelsfinal mot Frölunda.

Det har spekulerats en tid vem som skulle ta över Djurgården. Expressen uppgav i söndags att det skulle bli förre storbacken Tommy Albelin, något han själv dementerade.

Annons

Annons

Viss osäkerhet

Barry Smith har de senaste åren lett utbildningar och läger på svensk mark och Djurgården skriver på sin webbplats att man på så sätt lärt känna varandra.

Att kontraktet bara är skrivet på ett år tyder dock på en viss osäkerhet från båda sidor.

Djurgården skriver: "Samarbetet kan komma att sträcka sig betydligt längre än vad kontraktslängden avser, parterna är dock överens om utvärdering efter ett år innan beslut om ett eventuellt fortsatt samarbete tas".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?