-
+

"Skräms lite av att behöva vara frontfiguren"

Nils van der Poel med en av sina VM-guldmedaljer i Heerenveen.
Nils van der Poel med en av sina VM-guldmedaljer i Heerenveen.
SkridskoTT

Hyllad av statsminister Stefan Löfven (S), jämförd med legendaren Tomas Gustafson och uppmålad som ett nytt OS-hopp.

Dubble världsmästaren Nils van der Poel är glad över att svensk skridsko återigen står i rampljuset. Men han räds en del av uppmärksamheten.

Jag skräms väl lite av att behöva vara frontfiguren, men jag behöver inse att jag kanske är det nu, säger 24-åringen.

Annons

Annons

Många idrottsintresserade i Sverige trodde det nog inte på förhand. Men skridsko-VM i Heerenveen den här veckan blev en blågul, historisk succé.

Nils van der Poel blev i torsdags världsmästare på 5 000 meter, Sveriges första VM-guld i skridsko sedan 1973, och tre dagar senare tog han ett ytterligare guld på 10 000 meter. Tiden 12.35,95 var dessutom nytt världsrekord på distansen och 24-åringen från Trollhättan blev första svensk sedan Tomas Gustafson (OS i Calgary 1988) att ta två skridskoguld i ett internationellt seniormästerskap.

På söndagskvällen mötte van der Poel svensk press på en digital presskonferens från Nederländerna.

TT: Tror du att det blir skridskofeber i Sverige efter det här?

Jag hoppas ju absolut att det blir fler som får upp ögonen för sporten. Jag skräms väl lite av att behöva vara frontfiguren, men jag behöver inse att jag kanske är det nu. Det känns väldigt kul att skridskosporten i Sverige får den uppmärksamheten som den förtjänar, säger Nils van der Poel.

I och med sina dubbla VM-guld blir svensken, som tog en paus från sin idrott bland annat efter en 14:e-plats på 5 000 meter vid OS i Pyeonghang 2018, ett medaljhopp vid vinterspelen i Peking om ett år.

Njuter i nuet

Vi har tänkt att vi ska njuta så mycket som möjligt av det här, det är ett år kvar till OS. Jag tror att nog finns ganska många 10 000- och 5 000-metersåkare i världen som vill få sin revansch, det var nog inte riktigt så här det var tänkt att det skulle bli, säger van der Poel.

Han medger att en oväntade VM-succén lär innebära fler sponsorer och bättre ekonomiska förutsättningar inför OS.

Absolut, det underlättar ju oerhört. Det är inte ekonomi i överflöd inom svensk skridsko just nu. Men det kanske blir ändring på det, och det hade varit väldigt tacksamt för oss. Givetvis kommer arbetet bli lättare att göra nu framöver.

Annons

Annons

"Känns fantastiskt"

Hyllningarna har strömmat in både via traditionella och sociala medier. Bland annat från statsminister Stefan Löfven (S), idrottsminister Amanda Lind (MP) och Tomas Gustafson.

Van der Poel verkar däremot inte sväva iväg.

Många uppskattar det vi har gjort, det är jätteroligt. Jag uppskattar det jobbet jag gör varje dag och det är väldigt glädjande när andra kan ta del av det också. Det känns fantastiskt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss