A-
A+

Skulle kidnappa guvernören – döms

Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Arkivbild.
Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Arkivbild.
USATT-AP

Två män i en väpnad grupp i Michigan i USA har dömts för att ha försökt kidnappa delstatens guvernör, demokraten Gretchen Whitmer.

FBI lyckades infiltrera milisen, som drömde om ett inbördeskrig.

Annons

Annons

De presumtiva kidnapparna i Michigan ville föra bort guvernören, och på så sätt tända gnistan som i deras tankar skulle vara starten på en väpnad revolution.

Så långt kom de dock aldrig. Den federala polisen FBI fick i början av 2020 uppgifter om planerna, där en grupp diskuterade att med våld "störta" specifika företrädare för delstatsregeringen och rättsväsendet.

Sex personer utreddes i Michigan för kidnappningsplanerna, varav de nu dömda var två. Sedan tidigare har två personer friats och ytterligare två erkänt brott.

De sex ingick i en milis som ville hämnas på Whitmer, bland annat för att hon infört covidrestriktioner. FBI utredde fallet som ett terrorbrott och infiltrerade milisen.

Ville starta en revolution

De två nu dömda männen, båda i 50-årsåldern, döms dessutom för att ha försökt skaffa en bomb i syfte att spränga en bro om kidnappningen skulle gå fel och de skulle jagas av polis.

Åklagaren Nils Kessler sade i sin slutplädering att deras egentliga mål inte var att döda Whitmer, utan något mycket större.

De ville sätta i gång ett andra inbördeskrig i USA, en andra amerikansk revolution, något de kallade "boogaloo".

En rättegång tidigare i år slutade i att juryn inte kunde enas i ett utslag och det hela fick tas om. Att männen nu fällts ses som stor framgång för justitiedepartementet.

Annons

Annons

"Det här är inte Ryssland"

Whitmer var hårt ansatt på grund av delstatens tuffa coronarestriktioner. Beväpnade högerextrema grupper krävde att de skulle lyftas och genomförde manifestationer inne i kongressbyggnaden. Dåvarande president Donald Trump anses ha underblåst oroligheterna, bland annat genom att ha uttalat sitt stöd till de beväpnade demonstranterna och twittra "Befria Michigan!", något som kritiker tolkat som en uppmaning till revolt.

I en kommentar till domen säger Whitmer att den visar att våld och hot mot politiker straffas och att de som vill splittra landet kommer att misslyckas.

Men vi måste också ta en titt på hur det ser ut inom politiken. Hot mot folkvalda och FBI är en förlängning av den radikaliserade inhemska terrorism som förpestar vårt land och hotar den grund hela vår nation vilar på, säger hon.

Männen erkänner att de pratat om att de ville kidnappa Whitmer, men deras advokater säger att de gillade att prata vitt och brett och bara använde sin yttrandefrihet. De hävdar dessutom att det var FBI-agenterna som var påtryckande i kidnappningsplanerna.

Det här är inte Ryssland, det är inte så här vårt land fungerar. Man kan inte misstänka att någon kommer att begå ett brott bara för att man inte gillar vad de säger eller deras ideologi, säger försvarsadvokaten Joshua Blanchard.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.