A-
A+

Skydda dig från stöld under utlandssemestern

Använd hotellets värdeskåp och lämna aldrig väskan utan uppsikt – det är några av tipsen för att slippa bli bestulen under utlandssemestern. Arkivbild.
Använd hotellets värdeskåp och lämna aldrig väskan utan uppsikt – det är några av tipsen för att slippa bli bestulen under utlandssemestern. Arkivbild.
BrottTT

Utlandssemester ska vara sol och bad och njuta av lediga dagar. Men riskerna är också stora för att bli bestulen, varnar Stöldskyddsföreningen.

Annons

Annons

Resandet har ökat kraftigt efter att pandemins verkningar – med bland annat reserestriktioner – nu har lättat.

Före pandemin lät Stöldskyddsföreningen (SSF) Demoskop göra en undersökning. Där uppgav var femte som brukar semestra utomlands att de någon gång blivit utsatta för ficktjuvar under en resa.

Ett sådant läge – att plötsligt stå utan telefon, pass eller pengar på resan – kan ställa till stora problem. Men det finns mycket som kan försvåra för tjuven.

"Bor man på hotell tycker jag att man ska använda de värdeskåp som finns antingen på rummet eller i receptionen för förvaring av sina värdesaker medan man är på stranden eller går ut på stan", säger Lina Nilsson rådgivare på SSF, i ett pressmeddelande.

SSF varnar också för att koppla upp sig på öppna nätverk. Bedragare kan skapa egna nätverk i syfte att få tillgång till turisters lösenord och konton vid uppkoppling.

"Man kan använda okända nätverk utomlands för att läsa nyheter till exempel, men ska man betala räkningar eller göra annat som kräver inloggning med bank-id eller lösenord bör man i stället använda sin egen surf på mobilen", säger Nilsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.