A-
A+

Skyfall i Venezuela: "Hus försvann"

Vy över fattiga delar av Caracas. Staden är mycket kuperad, och därmed känslig för skyfall. Bild från i förra veckan.
Vy över fattiga delar av Caracas. Staden är mycket kuperad, och därmed känslig för skyfall. Bild från i förra veckan.
VenezuelaTT

Den grönskande Mocotíes-dalen i västra Venezuela är ett omtyckt resmål. Men den dramatiska naturen har nu förvandlats till en dödsfälla. Minst ett 20-tal döda befaras sedan kraftiga skyfall orsakat skred och ras.

Annons

Annons

Regnet har öst ner i många timmar i delstaten Mérida. De norra delarna präglas av oljefält, men söderut tronar orörd tropisk natur. Gröna bergssidor faller brant ned till Mocotíes-floden.

Det gör också området känsligt för oväder. Sten, jord och växtlighet har fallit ner och blockerat vägar, samtidigt som floden stigit och spolat bort såväl människor som bebyggelse. Det säger den regionale företrädaren Jehyson Guzmán till president Nicolás Maduro i en rapport som direktsänts av den statliga tv-bolaget VTV.

60 hus försvann, floden steg och bebyggelsen upphörde att existera.

Minst 400 familjer "har förlorat allt", tillägger han.

Antalet bekräftade dödsoffer är uppe i 16, medan ett tjugotal människor försvunnit i vattenmassorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Skyfallen har också drabbat andra delar av Venezuela, inklusive Caracas. Huvudstaden är också kuperad, och ligger 900 meter upp från det närbelägna Karibiska havet, vilket innebär att den är känslig för naturkatastrofer.

Landets meteorologiska institut varnar enligt medier för att sex floder riskerar att svämmas över och tre delstater har gått upp i högsta beredskapsläge. Det handlar om Zulia – som är granne med Mérida – samt Bolívar och Guárico, söder om Caracas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!