A-
A+

Släkting till Mahsa Amini gripen – nära årsdag

En demonstrant i Berlin håller upp ett plakat med en bild på Masha Amini som dog efter att ha gripits av Irans moralpolis för nästan ett år sedan. Arkivbild.
En demonstrant i Berlin håller upp ett plakat med en bild på Masha Amini som dog efter att ha gripits av Irans moralpolis för nästan ett år sedan. Arkivbild.
IranTT-AFP

Iranska myndigheter har gripit en manlig släkting till Masha Amini, den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan som dog i fängsligt i förvar för nästan ett år sedan. Hennes fall ledde till omfattande protester i Iran och världen över.

Annons

Mahsa Amini dog efter att ha förts bort av moralpolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin huvudduk. Enligt medieuppgifter blev hon i häktet misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Den manlige släktingen, 30-årige Safa Aeli, som beskrivs som syskon till en av Mahsa Aminis föräldrar, greps på tisdagen i familjens hemstad Saqez i västra Iran och fördes till en ännu okänd plats.

Enligt bland andra rättighetsorganisationen Hengaw var det säkerhetsstyrkor som förde bort Safa Aeli. Dessa anlände i en bilkonvoj om fem fordon. Personer ur säkerhetsstyrkorna tvingade sig sedan in i Aelis bostad utan att visa upp någon formell husrannsakningsorder.

Inför årsdagen av Aminis död den 16 september rapporteras Irans hårdföra regim och inte minst staden Saqez vara på tårna. Hotell i staden uppmanas att inte ta emot "utomstående" gäster, övervakningskameror har satts upp inklusive nya runt Mahsa Aminis grav, skriver nyhetsbyrån AFP.

Människorättsgrupper, bland andra Amnesty, anklagar Iran för att gripa och förhöra familjemedlemmar till personer som dödats i samband med protesterna mot Mahsa Aminis fall. Syftet uppges vara att tvinga familjemedlemmarna till tystnad och förhindra att ytterligare demonstrationer bryter ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.