A-
A+

"Sluta skjut"-metoden införs i Örebro

Avspärrningar efter det att två personer skjutits ihjäl i en skottlossning i Vivalla i Örebro 2018. Arkivbild.
Avspärrningar efter det att två personer skjutits ihjäl i en skottlossning i Vivalla i Örebro 2018. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Örebro ska börja arbeta med polismetoden "Sluta skjut", rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förhoppningsvis kan vi komma till ett operativt arbete ordentligt under nästa år, säger Elisabeth Anestad, polisområdeschef för Örebro län, till Ekot.

"Sluta skjut" sjösattes som ett pilotprojekt i Malmö under 2018 för att få ned det grövsta, gängkriminella våldet. Programmet avslutades förra året med vad politiker beskriver som gott resultat.

Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention (GVI) – eller gruppvåldsintervention.

Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser.

Man åker helt enkelt ut till de personer som det handlar om, och pratar med dem. Ungefär: "Vi vet vem du är, och var du bor. Och den dagen du vill göra något annat har vi det här att erbjuda", säger Elisabeth Anestad.

Regeringen satsade tillsammans med C och L sex miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2021 på Brottsförebyggande rådet för att sprida metoden till fler kommuner i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!