Slutar i landslaget – för familj och karriär

Isabelle 'Bella' Gulldén har spelat färdigt i landslaget.
Isabelle "Bella" Gulldén har spelat färdigt i landslaget.
HandbollTT

En av svensk handbolls största spelare genom tiderna väljer nu att avsluta landslagskarriären.

Isabelle "Bella" Gulldén gjorde sin sista match i den blågula tröjan när Sverige förlorade mot Frankrike (25–31) i handbolls-EM.

Det har varit oerhört roligt men också besvikelse många gånger, säger Gulldén om sin karriär.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den stora profilen och ledaren på planen, Isabelle Gulldén, har gjort 15 internationella mästerskap, 224 A-landskamper och över 840 mål för Sverige.

EM, där Sverige under tisdagskvällen spelade sin sista match (25–31-förlust mot Frankrike , blev 31-åringens sista i landslagströjan.

Nu har det lagt sig lite. Tidigare rann tårarna en hel del. Men det här ett beslut som inte bara kom över natten det har växt fram, det har känts rätt, säger Gulldén efter matchen.

Saknar tid med familjen

31-åringen lyfter två primära skäl till beslutet.

Kroppen börjar tyvärr märka att jag spelat mycket och länge. Och sedan att jag inte har så mycket tid med min son. Jag har sett honom fem dagar av 40-45. Att då lägga en hel OS-sommar utan honom tror jag inte jag hade klarat.

Beslutet gör att Gulldén inte kommer finnas med i jakten på en OS-plats och under eventuellt OS-spel 2021. Hon berättar också att landslaget tagit ett beslut kring spelarnas barn, att man bland annat inte kommer bekosta barnens vistelse hos mammorna under mästerskap. Något som spelat in i hennes beslut.

När man ringer hem och ser vad man går miste om så är det tufft. Handboll har alltid varit mitt nummer ett sedan jag var sju. Nu har det kommit något som betyder mycket mer.

Annons

Annons

Har spelat 15 mästerskap

Dessutom har hon problem med en fot.

Jag tror detta kommer förlänga min klubbkarriär. Det är ju mitt jobb och då får det bli fokuset denna gång. Tyvärr, min fot håller inte riktigt.

Gulldéns besked kom i ett pressmeddelande mitt under matchen mot Frankrike. Att hon är en av de viktigaste spelarna inom svensk handboll råder det inga tvivel om.

Hon beskriver sina år i landslaget som en bergochdalbana.

Jag kom med tidigt och redan 2010 (EM) fick jag en stor roll och vi tog silver. Efter det har jag i princip spelat 60 minuter varje match. Det har varit oerhört roligt men också besvikelse många gånger.

"Hon betyder jättemycket"

Förbundskapten Tomas Axnér fick beskedet kvällen innan matchen.

Hon är svensk damhandbolls största alla kategorier i mina ögon. Vi kan bara tacka henne för allt hon givit svensk handboll, vilket är enormt. En spelare som "Bella" är en klenod. Hon har tagit damlandslaget upp en nivå, säger Axnér.

Han menar också att Gulldéns erfarenhet varit viktig för honom och de många nya spelare som finns i landslaget.

Hon har bidragit med jättemycket. Alla de andra tjejerna har ju suttit i nattlinne och bett om att få stanna uppe för att se henne spela handboll. Hon betyder jättemycket för alla här.

2014 utsågs mittnian till hela EM:s mest värdefulla spelare och har också utsetts till årets spelare i svensk handboll fler gånger än någon annan, fyra. På klubblagsnivå har hon blivit mästare i Sverige, Danmark och Rumänien och gjorde smått makalösa 15 mål när CSM Bukarest vann Champions League-finalen 2016.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons