A-
A+

Slutförhandlat i EU: 165 000 doser till Sverige

Vaccinering mot covid-19 i tyska München. Arkivfoto.
Vaccinering mot covid-19 i tyska München. Arkivfoto.
CoronavirusetTT:s korrespondent

EU-länderna har kommit överens om hur tio miljoner tidigarelagda vaccindoser ska fördelas bland medlemsländerna.

Sverige kommer att få ungefär 165 000 extra doser.

Annons

Annons

De tio miljoner vaccindoserna är en mindre del av det Pfizer-Biontech egentligen ska leverera under fjärde kvartalet 2021. Efter förhandling ska fem länder som hamnat i kläm få en något större del av kakan i ett solidaritetsbidrag: Bulgarien, Kroatien, Estland, Lettland och Slovakien.

De hade begärt färre doser av Pfizer därför att de hade så stor tilltro till Astra Zeneca. Sedan när Astra inte levererar får de problem. Då vill de gärna få tillgång till fler doser av Pfizer, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Det innebär att Sverige får 165 000 extra doser under första halvåret 2021, i stället för 230 000 extra doser under den perioden.

Det ska vi sätta i perspektiv mot att vi enligt plan får 10,9 miljoner doser första halvåret. Det är 1,5 procent mer doser vi får tack vare den här tidigarelagda leveransen, säger Bergström.

Han tror att Pfizer-Biontech kan överraska med fler tidigarelagda leveranser.

"Får vår andel"

Richard Bergström betonar att Sverige egentligen inte ger upp något.

Vi får vår andel. Men av de här doserna som levereras tidigare så avstår vi en del av de nya doserna. De doser vi avstår nu får vi senare.

Enligt en EU-princip ska nya leveranser av vaccin fördelas efter befolkningsmängd. I detta fall har man alltså till viss del avvikit från det.

Nu försöker vi hjälpa de här länderna utan att det påverkar oss alltför mycket. Hela poängen med EU-samarbetet är att vi är starkare tillsammans.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har EU även vänt sig till Indien med önskemål om att få köpa tio miljoner vaccindoser från Astra Zeneca som tillverkats av Serum Institute of India (SII). Uppgifterna kommer från en indisk regeringskälla, med hänvisning till ett brev som skickats för två veckor sedan.

SII är världens största vaccintillverkare, med bas i Pune i västra Indien.

EU-ambassadören skrev ett brev och sade "var vänliga och ge oss tillstånd", säger regeringskällan till Reuters.

Annons

Annons

"Oacceptabelt"

I de 27 EU-länderna har nu totalt nästan 70 miljoner vaccindoser injicerats – mer än dubbelt så många som vid förra månadsskiftet.

Ökningstakten i hela Europa är dock fortsatt otillräcklig, anser FN:s världshälsoorganisation, WHO.

"Utdelandet av de här vaccinerna går oacceptabelt långsamt. Vi måste skynda på processen genom att få fart på produktionen, minska de administrativa hindren och använda varenda vaccindos vi har i lager just nu", säger WHO:s Europa-chef Hans Kluge i ett uttalande på skärtorsdagen.

WHO oroas över att smittspridningen runt om i Europa nu ökar kraftigt igen – i förra veckan till totalt 1,6 miljoner nya covid-19 fall i de 53 länder som WHO räknar in i sin Europa-statistik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!