Elfvings Matblogg
Årets fattigaste dag - då fyllde seniorerna krogen
Ulf Elfving
Vattnet drar sig långsamt tillbaka i de områden i södra Sverige som drabbats allra värst av översvämningarna. Hur lång tid det tar är dock oklart, enligt SMHI.
Samtidigt kan läget förvärras på andra håll.
Annons
Annons
Vattenmassor har trängt in i byggnader, förstört vägar och översvämmat hela stugbyar i delar av södra Sverige. Sedan i förra veckan har SMHI utfärdat röda varningar för området kring Marsjön och Mellsjön vid övre Viskan samt för Simmesjön vid övre Ätran.
På torsdagen har de höga vattenflödena redan nått sin kulmen och vattnet drar sig långsamt tillbaka. Men eftersom det rör sig om så stora vattenmassor kan det ta ett tag innan det är helt borta, enligt Disa Ekholm, hydrolog på SMHI.
Men man kan förvänta sig att det inte blir ännu värre i alla fall. Det kommer långsamt att dra sig tillbaka, säger hon.
Hur lång tid det kommer ta är dock svårt att säga.
Det beror på så många olika faktorer. Marktyp till exempel, hur mycket det lutar i området och om det är tjäle eller marken eller inte. Allt vägs samman och påverkar hur fort vattnet rinner undan.
SMHI har även orange varningar utfärdade för Dyltaån, Arbogaån, Storån, Nedre Ätran, Kilaån, övre delen av Nissan och nedre Lagan. Även flera gula varningar för höga flöden är utfärdade i olika delar av södra Sverige.
I områden kring Dyltaån och Arbogaån är det dock för tidigt att andas ut.
Här såg vi i går att flödena fortfarande ökade, och sedan såg det ut som att det kulminerade under gårdagsdygnet. Men det är svårt att säga säkert, det kan såklart ta fart igen, säger Disa Ekholm och tillägger:
Så där finns det risk att läget förvärras ytterligare.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.