SMHI varnar för regn – men hösten dröjer

Ett regnområde rör sig norrut över stora delar av landet under söndagen. Arkivbild.
Ett regnområde rör sig norrut över stora delar av landet under söndagen. Arkivbild.
VäderTT

Det blir en blöt söndag i stora delar av landet, med varningar för kraftigt regn i Värmland och delar av Västra Götaland.

Samtidigt dröjer hösten – i södra Sverige är det fortfarande meteorologisk sommar.

Annons

Annons

Dags att plocka fram paraplyet, det blir nämligen en grå söndag i stora delar av landet. Ett stråk med regn och skurar har redan nu börjat röra sig över Skåne, och under dagen fortsätter det norrut in över Götaland och Svealand.

Boende i Värmland samt i inre Dalsland och sydväst om Vänern i Västra Götaland får se upp extra – där har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder. Under söndag eftermiddag och kväll väntas ett kraftigt regn som kan ge 30 till 40 millimeter dra in.

Men det kan även komma större regnmängder i övriga delar av Götaland och upp över Svealand, så man får se upp under dagen i södra Sverige, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under natten väntas regnområdet röra sig vidare norrut in över södra Norrland.

Det ser fortsatt ut som att det kommer att vara rester kvar över Norrland under måndagen, säger Linus Karlsson.

Men trots regnet: i stora delar av landet har hösten ännu inte gjort sitt intåg. För att det ska räknas som meteorologisk höst ska dygnsmedeltemperaturen vara under 10 grader fem dygn i följd enligt SMHI, och höstens ankomstdatum sätts sedan till det första av de fem dygnen.

Vanligtvis sker det någon gång i september i södra Sverige och längst Norrlandskusten – men i år har det dröjt.

Enligt SMHI:s årstidskarta är det fortfarande sommartemperaturer i södra delen av landet upp till Malung, och på östkusten upp till strax ovanför Sundsvall. I större delen av norra Sverige har det däremot varit höst sedan i mitten på augusti.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons