-
+

Smittbärarpenning: Slopat krav på läkarintyg

Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg för dem som ansöker om smittbärarpenning på grund av covid-19. Arkivbild.
Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg för dem som ansöker om smittbärarpenning på grund av covid-19. Arkivbild.
VårdTT

Det ska bli enklare att få smittbärarpenning. Kravet på läkarintyg slopas, men det krävs fortfarande att det är en läkare som fattat beslut om avstängning från jobbet.

Annons

Annons

Den som ansöker om smittbärarpenning får i ansökan på heder och samvete styrka att det finns ett sådant här beslut i grunden och för vilken period det gäller, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

TT: Hur tänker ni kring risken för ökat fusk?

Om det i ett enskilt ärende finns signaler om att det är någonting som inte stämmer så ska vi alltid utreda det. Sedan är också tanken att vi efter hand ska kunna göra stickprovskontroller

Smittbärarpenning kan betalas ut av Försäkringskassan antingen till den som själv är eller kan vara smittad av covid-19 eller den som lever tillsammans med en person som är smittad och därför inte kan arbeta.

Tidigare har läkarintyg krävts från första dagen, men för att minska pressen på vården ändras rutinerna. Undantaget från krav på läkarintyg gäller perioden 6 februari till 30 april.

Det gäller enbart dem som enligt smittskyddslagen måste låta bli att arbeta på grund av covid-19, inte andra allmänfarliga sjukdomar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss