Smittskyddsläkare: Rätt läge att provta barn

Personal visar hur ett covid-19 test tas i svaljet med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför sjukhuset i Lund. Arkivbild.
Personal visar hur ett covid-19 test tas i svaljet med hjälp av en provtagningspinne i tältet utanför sjukhuset i Lund. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Många föräldrar har inför skolstarten ställt sig frågan om deras snuviga barn ska coronatestas – och nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att fler barn provtas.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt välkomnar de nya riktlinjerna.

Annons

Annons

Vi får mycket frågor för alla vet ju om hur det blir under hösten med barn som är snuviga från och till under långa perioder. Det är då man behöver tydligare, mer samordnade riktlinjer för när det är rimligt att testa och när man kan avstå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har enligt Tegnell hela tiden ansett att barn i skolåldern ska testas, och nu var det rätt tillfälle att gå ut med en nationell vägledning för provtagning av skolbarn från sex år och uppåt. Rådet är att testet för aktiv infektion ska tas i ett tidigt skede och att regionerna ska ansvara för provtagningen.

Syftet med de nya rekommendationerna är att förhindra smittspridning och att samtidigt minska risken för att barn missar för mycket skoltid.

Tillbaka till skolan

I Region Norrbotten, där Anders Nystedt är smittskyddsläkare, har man redan tidigare rekommenderat att barn i mellanstadiet och uppåt provtas för aktiv covidinfektion.

Vid förkylningssymtom är det bra att testa barn. Är man negativ så kanske man kommer tillbaka till skolan lite snabbare, säger han.

Nystedt berättar att olika regioner sköter provtagningen av barn på olika sätt.

Hos oss ringer man 1177 och så blir man hänvisad till närmaste hälsocentral eller dit där det finns tid för provtagning. Visst finns risker med att barn med symtom kommer till hälsocentralerna, men föräldrarna får vidta de försiktighetsmått som behövs så att ingen annan blir exponerad för smitta.

Annons

Annons

"Exakt på sekunden"

Precis som Anders Tegnell tycker Anders Nystedt att det är bra att de nya rekommendationerna kommer nu när skolorna börjar.

Det var exakt på sekunden i rätt tid. Det är lite extra intressant att kartlägga läget just nu. Får man fall i skolan är det viktigt att ta reda på hur det står till så att man kan vidta de åtgärder som behövs.

Den utökade provtagningen på barn kan också leda till mer effektiv smittspårning, eftersom föräldrar till ett smittat barn ska kontakta dem som barnet varit i kontakt med.

Tänk om någon av föräldrarna arbetar på ett äldreboende – då kan det vara viktigt att den får veta att barnet är smittat och stanna hemma, säger Anders Nystedt.

Han anser att region Norrbotten har kapacitet att ta göra provtagningar på barn, eftersom regionen i juni testade flera tusen fler än man gör för tillfället.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons