A-
A+

Sms visar snacket i Trumps innersta krets

Trumpsupportrar vid Kapitolium den 6 januari 2021.
Trumpsupportrar vid Kapitolium den 6 januari 2021.
USATT

Konspirationsteorier, diskussioner om krigslagar och desperata vädjanden om att presidenten skulle lugna situationen.

I tusentals sms visas diskussioner från Donald Trumps innersta krets från valdagen och fram till dagarna efter stormningen av Kapitolium.

Annons

Annons

Tidigare stabschefen Mark Meadows. Arkivbild.
Tidigare stabschefen Mark Meadows. Arkivbild.

De drygt 2 300 sms:en som CNN tagit del av är skickade till och från Trumps dåvarande stabschef Mark Meadows. Korrespondensen skedde med den dåvarande presidentens nära allierade, republikanska politiker, familjemedlemmar och supportrar.

I meddelandena diskuterar de konspirationsteorier om att valet blivit "stulet" och hur de ska kunna få valresultatet omvänt.

17 januari, tre dagar innan president Joe Biden skulle sväras in, skriver republikanska representanthusledamoten Marjorie Taylor Greene till Meadows att hon i en privat gruppchatt med kongressledamöter diskuterat möjligheten att införa krigslagar för att Trump skulle kunna sitta kvar vid makten.

"Flera säger att enda sättet att försvara vår republik är att Trump inför krigslagar", skriver Greene.

"Jag vet inget om det här. Jag ville bara att du skulle berätta det för honom. De stal valet. Det vet vi alla. De kommer att förstöra vårt land", fortsätter hon.

Greene var i fredags i rätten sedan hon anklagats för att ha bidragit till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Hon är inte anklagad för något brott, men om hon fälls kan det hindra henne från att ställa upp i val i USA – samtidigt som primärvalet i toppolitikerns hemstat Georgia i maj närmar sig.

"Verkligen illa"

Meddelandena till och från Meadows visar också reaktionerna när våldsamheterna på Kapitolium började spåra ur den 6 januari.

Uppmaningar om att Trump måste lugna folkskaran flödade in från hans förra stabschef och flera republikanska politiker.

"Det är verkligen illa här uppe. De har brutit sig in i Kapitolium", skriver republikanen Barry Loudermilk från Georgia.

Trumps son, Donald Trump den yngre, uppmanade också Meadows att få presidenten att lugna situationen och uttryckte oro för att det skulle få konsekvenser för Trumps arv:

"Han måste fördöma den här skiten. Så snart som möjligt".

Annons

Annons

Tweetförslag

En av Trumps kampanjarbetare gav till och med förslag på vad presidenten skulle twittra – att Trump skulle uppmana anhängarna att gå hem och skriva att vänsterextremister från gruppen Antifa infiltrerat demonstrationen.

Påståendet om infiltration har granskats av flera amerikanska medier som kommit fram till att i princip alla vid Kapitolium var anhängare till Donald Trump.

Meadows delade med sig av de 2 319 sms:en till det utskott som utreder händelserna vid Kapitolium i december 2021, men han slutade sedan att samarbeta med utredarna.

Justitiedepartementet har ännu inte beslutat om det ska ställa Mark Meadows inför rätta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.