A-
A+

Snittålder på coviddöda sjunker

Coviddödligheten har gått ned rejält bland de allra äldsta, till följd av vaccinationen. Arkivbild.
Coviddödligheten har gått ned rejält bland de allra äldsta, till följd av vaccinationen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Långt färre av Sveriges äldsta invånare dör efter att ha smittats av covid-19. Dödligheten minskar överlag – och när de allra äldsta åldersgrupperna vaccinerats är de inte längre de värst drabbade.

Annons

Annons

Vaccination i Haninge söder om Stockholm. Arkivbild.
Vaccination i Haninge söder om Stockholm. Arkivbild.

Under tio mörka veckor mellan slutet av november och den sista januari – då de första vaccinsprutorna just börjat ge skydd – avled 4 159 personer som var över 80 år gamla med covid-19 i Sverige, enligt Socialstyrelsens statistik.

Under de senast räknade tio veckorna, från den sista veckan i februari och till den sista april, var det 715 personer i samma åldersgrupp som avled efter att ha smittats med virussjukdomen.

Tegnell: Som förväntat

Under pandemin har en stor majoritet av de människor som avlidit av virussjukdomen i Sverige varit över 80 år gamla.

Nu går dödstalen ned väldigt mycket totalt sett, men under de senaste veckorna tyder statistiken på att den värsta dödligheten nu går ned i åldrarna i faktiska antal.

Under april månad var dödligheten som högst bland personer mellan 70 och 79 års ålder, sedan antalet avlidna sjunkit mycket snabbare bland de ännu äldre.

Utvecklingen är den förväntade, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

"På särskilda boenden och inom hemtjänsten är vaccinationstäckningen nu god. Många äldre utanför dessa miljöer har också fått sin första dos och i vissa regioner har man redan börjat vaccinera i den sista fasen, fas 4", meddelar han i en skriftlig kommentar till TT.

Enligt det senaste beskedet från den 5 maj hade lite drygt 70 procent av alla människor med hemtjänst blivit fullvaccinerade med två doser. Bland människor på äldreboenden närmade det sig 90 procent.

Annons

Annons

Knappt en femtedel

Socialstyrelsen sammanställer dödsfallen där covid-19 är den fastställda dödsorsaken i tre perioder. Just nu pågår ännu period tre, men det framgår redan tydligt att dödligheten sjunker drastiskt bland de äldre.

Under nästan tre månader som räknats sedan den 15 februari har färre än en femtedel så många personer över 70 avlidit av virussjukdomen, jämfört med perioden innan.

Den tidigare perioden sträckte sig över drygt fyra månader, från oktober till februari, men även om perioderna inte är exakt jämförbara skiljer sig siffrorna rejält: från 5 633 då till 1 044 nu.

När det gäller dödsfallen bland personer under 70 så har de också minskat, men inte tillnärmelsevis lika mycket. Jämfört med förra perioden har det hittills räknats in omkring 60 procent så många dödsfall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!