A-
A+

Snöoväder och hård blåst – ökad lavinrisk

Snö och blåst har ställt till det i trafiken under fredagen. Arkivbild.
Snö och blåst har ställt till det i trafiken under fredagen. Arkivbild.
VäderTT

Ett kraftigt snöoväder med hårda vindar drar igenom södra Sverige. Mildare väder på lördagen innebär i stället risk för underkylt regn.

I delar av fjällkedjan är det risk för laviner i helgen.

Annons

Annons

SMHI har utfärdat gula varningar för snö och blåst i en stor del av södra Sverige.

En varning för vind i kombination med snö omfattar södra Värmland, Västra Götaland och Öland. I östra Götaland och södra Örebro län ska 5–10 centimeter snö falla under fredagen.

Ovädret mattas av under fredagskvällen. Snöfallet övergår i blötsnö i Skåne och utmed västkusten i regn. Varningarna i södra Sverige plockas bort under natten mot lördagen.

"Riktigt blåsigt väder"

Vädret väntas bli mildare under helgen, vilket gör att att kvarvarande snöfall övergår i regn. Det medför samtidigt risk för underkylt regn i landets södra delar.

I landets södra halva blir det mildare under lördagen. I de norra delarna gäller plusgrader norrut under söndagen. Längs Norrlandskusten kommer det bli större snömängder och blåst under helgen, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

SMHI har också utfärdat en gul varning för vind och snö som gäller från fredag fram till lördagsmorgonen över Jämtlandsfjällen. Även södra och mellersta Norrbottensfjällen omfattas av en gul varning.

Man får räkna med riktigt blåsigt väder på kalfjället under lördagen och söndagen, säger Emma Härenstam.

Annons

Annons

Branter bör undvikas

För den som befinner sig i södra Lapplandsfjällen och västra Vindelfjällen gäller det att vara försiktig med skid- och snowboardåkandet. Enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser finns en "betydande" risk för laviner i båda dessa områden.

"Vi fortsätter därför att avråda från åkning brantare än 25 grader. Snön är så pass instabil att du även bör undvika att vistas nedanför större branter. Håll också stora avstånd till områden med tunt snötäcke och platser med stenar, klippor, barmark", heter det i prognosen.

Dåligt väglag

I bland annat Västsverige har ovädret ställt till det i trafiken. Polisen uppger att det varit dåligt väglag på många håll.

I stort sett alla våra yttre befäl runt om i regionen säger "vädret är inte bra", och alla håller tummarna för att det inte blir minusgrader, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till TT på fredagskvällen.

Under fredagsmorgonen rapporterade P4 Väst att bussarna i Dalsland stoppats och att tågtrafiken ställts in på flera sträckor.

Även Danmark drabbas av kraftigt regn och hård vind, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Bland annat har Köpenhamns flygplats tvingats ändra flygrutter på grund av vädret. Även färjeavgångar har ställts in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.