A-
A+

Socialdemokraterna klättrar i opinionen

Statsminister Magdalena Andersson (S) har anledning att glädja sig åt resultatet i Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av SvD och GP. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har anledning att glädja sig åt resultatet i Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av SvD och GP. Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna stiger med drygt två procentenheter i en ny Sifoundersökning.

Sämre går det för Miljöpartiet och Liberalerna som fortsatt befinner sig under riksdagsspärren.

Annons

Annons

Socialdemokraterna går starkt framåt i opinionsinstitutet Sifos opinionsundersökning från den 6–16 december som redovisas i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. S ökar från 28,9 till 31,1 procent, en uppgång med 2,2 procentenheter sedan den tidigare mätningen i november.

Den största tillströmningen av väljare till S kommer från soffan, sedan från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna. Man tar från lite olika håll och alltså även över blockgränsen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Socialdemokraternas klättring innebär att det skiljer drygt 11 procentenheter till det näst största partiet Moderaterna, som sjunker från 21 till 20 procent i undersökningen. Sverigedemokraterna hade 20,3 procent i november, och noterar nu 19,7 procent.

Kristdemokraterna får 5,1 procent i den nya mätningen, en förändring från 4,6 procent. Liberalerna ökar från 2,3 till 2,8 procent men befinner sig som vid tidigare mätningar under riksdagsspärren, precis som Miljöpartiet som går från 3,6 till 3,2 procent.

Vänsterpartiets stöd sätts nu till 9,7 procent, mot 9,3 procent i november, i motsats till Centerpartiet, som backar rejält från 8,1 till 7,0 procent.

Opinionsmätningen visar att väljarstödet är starkare för en S-MP-C-V-stödd regering än en M-KD-L-SD-stödd regering, 51 procent mot 47,6 procent.

Endast Socialdemokraternas, Moderaternas, Liberalernas och Centerpartiets förändringar är statistiskt säkerställda. 6 157 personer deltog i undersökningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.