A-
A+

Socialstyrelsen ska motverka desinformation

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) ger uppdraget till Socialstyrelsen. Arkivbild.
Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) ger uppdraget till Socialstyrelsen. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att motverka desinformation om socialtjänsten.

Vad socialtjänsten har för uppdrag är ingen diskussionsfråga, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Annons

Bakgrunden till uppdraget är den desinformationskampanj mot den svenska socialtjänsten i våras, där det främst i arabisktalande medier spreds uppgifter om bland annat att socialtjänsten kidnappar barn till muslimer.

Man kan beskriva det mer som kulmen av en tid av ryktesspridning och felaktiga uppgifter om socialtjänsten, säger Lena Hallengren.
Med den erfarenheten så bör vi motverka både ryktesspridning och desinformation för att kunna nå ut med information till relevanta grupper.

Regeringens uppdrag innebär att Socialstyrelsen ska föra en dialog om socialtjänstens arbete med familjer och barn med bland annat olika trossamfund och organisationer. Myndigheten ska också ta fram förslag för att långsiktigt stärka tilliten bland de familjer och barn som behöver socialtjänstens hjälp.

Det är viktigt att socialtjänsten har ett stort förtroende så att barn och unga och familjer som behöver deras stöd och hjälp inte tvekar att ta kontakt med socialtjänsten, säger Lena Hallengren.

Socialstyrelsen kommer också att undersöka vilken information som sprids om socialtjänstens hantering av familjer med olika trosuppfattning och etnisk bakgrund.

Den 10 december 2026 ska uppdraget slutredovisas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.