Sofia Helin vill sprida ljus på nyår

Sofia Helin ska läsa nyårsdikten vid tolvslaget i SVT:s nyårssändning från Skansen. Arkivbild.
Sofia Helin ska läsa nyårsdikten vid tolvslaget i SVT:s nyårssändning från Skansen. Arkivbild.
NöjeTT

Dikten ”Nyårsklockan” har fått en ny betydelse för Sofia Helin, när hon förbereder sig för att ringa in 2021. Hon är inte nervös – bara glad över att få sprida ljus i en tid som behöver det.

Annons

Annons

Annons

Annons

”Ring klocka ring” – Sofia Helin har alltid tyckt att Lord Tennysons så berömda ord har ljudit pampigt på nyårsnatten. Men när hon nu har lärt sig dikten inför SVT:s direktsändning har den fått en ny klang för henne.

Nu tycker jag att dikten går i linje med enande, i riktning mot ljuset och mot öppenhet. Tidigare när jag har hört den har det låtit pampigt och högtidligt. Men det är inte året för att vara pampig utan för att välkomna in till något som kan kännas som en nystart. Om det ger kraft att tänka ”nu orkar vi lite till”, det skulle vara fantastiskt, säger hon.

Inte nervös

Efter att nyheten presenterades har hon bara fått glada tillrop – och lyckönskningar av Lena Endre, en av dem som tidigare har ringt in året. Hon har inte förberett sig på något särskilt vis, och känner sig inte heller nervös.

Ett annat år hade jag varit nervös men i år – skulle jag snubbla på ett ord – det är inte det som det handlar om nu. Det handlar om att sprida ljus, inte om att vara bra, säger hon.

Vanligtvis brukar Sofia Helin träffa en grupp vänner på nyår som länge har firat tillsammans. De brukar prata om vilken riktning man tänker ta under det nya året.

Det blev ingenting av det vi hade tänkt för det här året. Vi sade ”nu blir det ett nytt glatt 20-tal”. Även om tid är något människan har hittat på så lägger vi stor vikt vid markeringar, och när saker börjar och slutar. Vi har behov av en cirkulär återfödelse, och att ta nya tag, säger hon.

Annons

Annons

"År av enande"

Själv har hon fått flera jobb inställda. Men värst är det för dem bakom scenen, säger hon, och pratar om alla de kulturarbetare som har kommit i kläm under 2020.

Jag har jobbat en del och har planer för framtiden, även om man så klart får vara öppen för att det skulle ställas in. Men tänk om man hade varit ensamstående scentekniker på en privatteater.

Sofia Helin hoppas att alla nu ställer in nyårsfesterna. För henne blir det ingen nyårsmiddag. Men tänker framåt gör hon, och inför 2021 är tre saker i fokus för henne:

Vaccinet, att ledarna fortsätter att ta beslut för miljön och att vi inte glömmer alla dem som nu verkligen behöver vaccinet snabbare än vi. Hoppas att vi kan gå från året av rädsla till året av enande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons