A-
A+

SOK kritiserar Stensons saudival: "Blev förvånad"

Henrik Stenson tog OS-silver i Rio 2016. Arkivbild.
Henrik Stenson tog OS-silver i Rio 2016. Arkivbild.
GolfTT

Svenske golfaren Henrik Stensons beslut att byta till den kritiserade LIV-touren gillas inte av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Ett engagemang där stämmer inte med SOK:s värdegrund, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Annons

Annons

Henrik Stenson är en av flera golfstjärnor som bytt från amerikanska PGA-touren till den av Saudiarabien finansierade LIV-touren.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, trodde inte att Stenson skulle ta det klivet.

Blev av med kaptensroll

Jag blev förvånad över hans val, jag trodde inte att han skulle göra det, säger Reinebo till Radiosporten.
Jag tycker att ett sådant engagemang är tveksamt. Det finns säkert saker som jag inte vet. Men ett engagemang där stämmer inte med min egen värdegrund och det stämmer inte heller med SOK:s värdegrund,.

Den nya touren har delat golfvärlden itu. Kritikerna menar att LIV-spelarna bidrar till "sportswashing", och Stensons beslut ledde bland annat till att han blev av med rollen som Ryder Cup-kapten.

Annons

Annons

Pengarna lockade

Själv har han erkänt att de stora pengarna var en av sakerna som lockade med den nya touren.

Jag har varit golfproffs sedan slutet av 90-talet. Prispengar och den finansiella delen har alltid varit en viktig del när vi lägger våra scheman och bestämmer var vi ska spela. Det har varit en del, absolut, och det var ingen skillnad i det här fallet, sade Stenson på en presskonferens i slutet av juli, enligt Aftonbladet..
Det är synd att vi hamnade i den här situationen och jag hoppas att vi kan komma med en lösning så snart som möjligt där alla tourer kan samexistera.

Den i dag 46-årige Stenson tog OS-silver i Rio 2016, men bytet av tour kan redan nu ha försatt hans chanser att delta i sommarspelen i Paris 2024. Det nuvarande OS-kvalet baseras nämligen på den officiella världsrankningen och i nuläget ger LIV-tourens tävlingar inga rankningspoäng.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.