A-
A+

SOK står bakom stjärnornas Kina-kritik

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.
Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.
OlympisktTT

Senaste tiden har Sebastian Samuelsson och Nils van der Poel – två av Sveriges största vinteridrottare – starkt ifrågasatt vinter-OS i Peking 2022.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ställer sig bakom kritiken.

Det är beklagansvärt, säger verksamhetschefen Peter Reinebo om utvecklingen i Kina.

Annons

Annons

Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner, samt för situationen i Hongkong. Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

När skidskytten Sebastian Samuelsson i förra veckan blev uttagen till OS passade han på att rikta hård kritik mot Kina som värdland. OS-guldmedaljören sade att man inte borde ha mästerskap och framför allt inte OS i den typen av länder.

Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel hade liknande tankar under sin pressträff i Åre i förra veckan. Då sade han till TT:

Om jag får åka till OS så inser jag att jag inte briljerar som människa.

Peking stod som värdstad även för sommar-OS 2008 – och sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll, medger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Det är beklagansvärt, säger han.
Det är klart att det är önskvärt att fler genuina demokratier arrangerar de här stora multieventen, det tror jag att väldigt många tycker.

"Positivt"

Att aktiva väljer att uttrycka sina känslor kring spelen tycker Reinebo är bra.

Det är positivt att några av våra aktiva är beredda att föra fram sina åsikter så tydligt, säger han.

Han tror att fler OS-svenskar delar åsikterna som har vädrats, men att de helt enkelt inte har fått någon fråga om ämnet än.

Jag tycker att det är både logiska och berättigade synpunkter som de har, och jag tror att det är ganska vanliga synpunkter, även om det bara är ett fåtal som uttalat dem, säger han.

SOK samarbetar med utrikesdepartementet, Kinas ambassad och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att informera de aktiva om situationen i landet.

Annons

Annons

"Hjälps åt"

De uttagna ska få tillgång till rapporter och medverka på seminarier. Fokuset kommer att ligga på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

Det är inte bara för att förbereda dem på läget utan för att förbereda dem på att det kommer frågor, säger Peter Reinebo.

Sverige har en ung trupp som man vill underlätta situationen för.

Det är viktigt att man hjälps åt att belysa frågor och att man lyfter fram förutsättningar. För det första ger det lite allmänbildning och för det andra hjälper det dem i en situation som de inte kan hjälpa att de hamnat i, säger Reinebo.

Röster har höjts för en bojkott, främst från människorättsorganisationer – men det är inte aktuellt för Sverige. I stället ser man en möjlighet att sätta demokratifrågor på agendan.

Det goda med det onda är att den typen av frågor hamnar på dagordningen och att det blir mer aktualiserat att diskutera, det tycker jag är bra.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!