A-
A+

SOK-stödet försvann – nu skriver de historia

Sveriges volleybolldamer jublar under EM-åttondelsfinalen mot Bulgarien.
Sveriges volleybolldamer jublar under EM-åttondelsfinalen mot Bulgarien.
VolleybollTT

SOK:s satsning på volleybolldamerna avslutades 2020. Ett år senare skriver de svensk idrottshistoria.

Det var tråkigt när det tog slut, vi förtjänar att ha dem bakom oss, säger storstjärnan Isabelle Haak inför EM-kvartsfinalen mot Nederländerna.

Annons

Annons

EM-gruppspel för första gången på 38 år.

Avancemang till åttondelsfinal för första gången.

Avancemang till kvartsfinal för första gången.

I och med kvartsfinalplatsen blev Sverige också klart för nästa EM, 2023. Året efter hägrar sedan en ännu större utmaning: OS 2024 i Paris.

"Betydde jättemycket"

För att öka Sveriges möjligheter att för första gången kvala in med ett damlag till OS startade Sveriges olympiska kommitté (SOK) 2018 en tvåårig satsning på landslaget.

Men satsningen avslutades förra året.

"Vi följer nu med intresse vad landslaget gör i det här mästerskapet och de kommande åren", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i en skriftlig kommentar till TT.

Som det ser ut i nuläget finns det inget extra stöd till laget, utan volleybolldamerna får helt lita på sina egna resurser för att försöka nå OS.

Det betydde jättemycket när de ville hjälpa oss. Det var tråkigt när det tog slut, vi förtjänar att ha dem bakom oss, säger den svenska storstjärnan Isabelle Haak.
Vi tar det ett steg i taget. Vi försöker att inte sätta upp för höga mål och att ta det som det kommer, annars kommer det liksom för långt bort.

Annons

Annons

Nederländerna väntar

Det steget som ligger närmast är tisdagens EM-kvartsfinal i bulgariska Plovdiv. För motståndet står Nederländerna, samma lag man mötte i den sista gruppspelsmatchen (0–3-förlust).

Nu har vi ju lite mer information om dem, men matcherna är väldigt olika. Den förra var en gruppspelsmatch som inte betydde så mycket och nu får den större betydelse eftersom det är kvartsfinal, säger Isabelle Haak.

Förutom att fokusera på Nederländernas starka blockspel och duktiga vänsterkant hoppas lagkaptenen att Sverige ska spela med samma inställning som i åttondelen mot Bulgarien.

Vi spelade verkligen med glädje. Jag tror att det gjorde att vi kunde kämpa tillbaka när vi låg under.
Det känns kul att vi kommit så långt på att ha kul på planen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!