-
+

Solberg: Inget russefirande i år heller

Det klassiska russefirandet i Norge ställs in i år också på grund av pandemin. Arkivbild.
Det klassiska russefirandet i Norge ställs in i år också på grund av pandemin. Arkivbild.
NorgeTT-NTB

Även i år får de norska studenterna hitta nya sätt att russefira – som studentfestligheterna kallas i Norge – att tre års gymnasiestudier är avklarade.

Annons

Annons

Den deppiga nyheten levererade statsminister Erna Solberg (H) under ett digitalt möte med representanter för studentföreningar från hela landet.

Russetiden är en höjdpunkt för alla och vi hoppas att vi ska hitta möjligheter för någon form av firande. Men stora arrangemang kommer inte att kunna genomföras, sade Solberg under mötet, där även Espen Rostrup Nakstad, biträdande chef på myndigheten Helsedirektoratet, deltog.
Har vi tur kommer många att vara vaccinerade fram emot sommaren, men har vi otur får vi kanske en ny smittovåg, sade Rostrup Nakstad och underströk att smittskyddsreglerna gäller alla.

Även Erna Solberg är tveksam till att ge ungdomarna några undantag, speciellt med tanke på att de umgås med långt fler än vad vuxna gör under en dag.

Flera av russerepresentanterna framförde önskemål om att det borde vara upp till varje enskild kommun att besluta om vilket firande som är möjligt att genomföra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss