Soldater från rymdstyrkan har lämnat USA

Soldater i USA:s rymdkår svärs in på flygbasen al-Udeid i Qatar.
Soldater i USA:s rymdkår svärs in på flygbasen al-Udeid i Qatar.
USATT

Det amerikanska rymdförsvaret har skickat sina första soldater utomlands. Men trots dess namn handlar det inte om någon militär postering bland stjärnorna – utan om en mycket mer välbekant plats.

Annons

Annons

'US Space Force' är på plats på en flygbas i Qatar där amerikanska soldater kommer att hålla ett vakande öga på vad som sker i rymden.
"US Space Force" är på plats på en flygbas i Qatar där amerikanska soldater kommer att hålla ett vakande öga på vad som sker i rymden.
Soldater från 'US Space Force' är på plats i Qatar.
Soldater från "US Space Force" är på plats i Qatar.

Omringade av amerikanska flaggor och stora satelliter blev 20 soldater nyligen de första från rymdförsvaret som har skickats på uppdrag utomlands. De representerar USA:s sjätte försvarsgren och ska från flygbasen al-Udeid i Qatar sköta satelliter, hålla koll på fienden och försöka avvärja konflikter i rymden.

Vi börjar se hur andra nationer är extremt aggressiva när det gäller förberedelserna för att utvidga konflikter till rymden, säger överste Todd Benson till nyhetsbyrån AP.
Vi måste kunna konkurrera och försvara och skydda alla våra nationella intressen.

Ökade spänningar

Benson vill inte uttryckligen nämna vilka "aggressiva" länder som styrkan kommer att hålla ett särskilt vakande öga på. Men utposteringen sker bland annat efter lång tid av ökade spänningar mellan USA och Iran. I april meddelade det iranska revolutionsgardet att man framgångsrikt hade skjutit upp sin första militärsatellit, vilket omedelbart fördömdes av USA.

Försvarsminister Mark Esper har också varnat för att Kina och Ryssland utvecklar vapen som kan slå ut amerikanska satelliter och orsaka mängder av rymdskrot som i omloppsbana kan förvandlas till farliga projektiler som riskerar att träffa aktiva farkoster.

Militariseringen av rymden är ingen ny fråga. Men i takt med att intresset blir allt större har det argumenterats för vikten av ett särskilt rymdförsvar som ska försvara USA:s intressen bortom jorden. President Donald Trump har varit särskilt drivande och har sagt att han vill att USA ska dominera rymden.

Annons

Annons

"Väldigt beroende"

Det militära hotet ligger främst i att andra länder kan förstöra ett annat lands rymdsystem och därmed satelliter som är nödvändiga för kommunikation, spårning och övervakning.

Militären är väldigt beroende av satellitkommunikation, navigering och globala varningssystem för att upptäcka raketattacker, konstaterar "rymdsoldaten" Ryan Vickers.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons