A-
A+

Solelen i EU: Rekordmycket och rekordbillig

En villa med solpaneler på taket. Arkivbild från Västerås.
En villa med solpaneler på taket. Arkivbild från Västerås.
EkonomiTT

Aldrig förr har solelen så starkt lyst upp Europa som i sommar, och aldrig för har den varit så billig att bygga.

I juni och juli stod solkraft för tio procent av all elproduktion i EU. Men det krävs mycket mer för att klara klimatmålen för 2030.

Annons

Annons

Under månaderna juni och juli genererades 39 terawattimmar (TWh) av solceller i EU:s 27 medlemsländer och solen stod därmed för tio procent av all elproduktion.

Det kan jämföras med samma månader 2018, när det bara producerades 28 TWh inom EU, enligt siffror från tankesmedjan Ember.

Minst åtta EU-länder nådde nya rekordsiffror och i Tyskland stod solelens 13,4 TWh för 17 procent av all energiproduktion. För en del EU-länder, däribland Sverige, är detaljstatistiken ännu inte klar, skriver Ember.

Trots framstegen för solel ligger den fortfarande efter den förorenande kolkraften, som står för 14 procent av all energi. Och ökningen är inte tillräcklig om EU ska nå sina mål för 2030, då det är sagt att förnybar energi ska stå för 40 procent av all elproduktion – jämfört med 20 procent 2019.

För att nå målet måste de två senaste årens ökning med 14 TWh per år gå upp till mer än det dubbla, 30 TWh årligen. Men Ember signalerar optimism: "Att generera el från nya solpaneler kostar nu bara hälften så mycket som att använda befintliga fossilanläggningar i större länder som Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike och Spanien", skriver tankesmedjan.

Rättat: I en tidigare version angavs fel siffra för år 2018.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!