A-
A+

Sörenstam gör comeback – mot Stenson

På torsdag spelar Annika Sörenstam tävlingsgolf i Sverige igen – efter 13 år. Arkivbild.
På torsdag spelar Annika Sörenstam tävlingsgolf i Sverige igen – efter 13 år. Arkivbild.
GolfTT

Annika Sörenstam har inte tävlat i Sverige på 13 år.

Men på torsdagen gör golflegendaren comeback, i en historisk mixad tävling mot bland andra Henrik Stenson.

Kan vi hitta den rätta kombinationen kan det bli riktigt intressant, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.

Annika Sörenstam väckte stor uppmärksamhet när hon 2003 ställde upp i en herrtävling på PGA-touren.

I Scandinavian Mixed, som inleds på torsdagen, är läget ett helt annat.

Det är ju 18 år sedan. Då var jag lite yngre, lite starkare och lite smartare. Nu är man kanske mer rutinerad, men jag vet inte om det hjälper, säger hon.
Det har så klart hänt mycket i golfen sedan dess. Damgolfen har blivit bättre och herrgolfen har definitivt blivit bättre. Så det går inte riktigt att jämföra.

På jämställdhetssidan har förbättringstakten dock samtidigt varit ganska beskedlig. Det är fortfarande långt kvar till jämställda prispengar.

Men förhoppningen är att Scandinavian Mixed, som Annika Sörenstam och Henrik Stenson arrangerar, i alla fall kan bli ett steg i rätt riktning.

"Lyfta damgolfen"

Vi vet i alla fall att det kommer att vara väldigt jämställt den här veckan, eftersom vi spelar i samma tävling, säger Stenson.
Det är många saker som påverkar på prispengarsidan. Men detta är en möjlighet att lyfta damgolfen också, som förhoppningsvis kan ge mer skjuts på de vanliga tourerna också.

För att det unika tävlingsformatet ska bli en succé krävs dock en någorlunda balanserad resultattavla när de fyra rundorna summeras på söndag, medger han.

För att lyckas med det har arrangörerna behövt ta hänsyn till bland annat slaglängd, höjd på slagen och hur långt bollen förväntas rulla.

Därför ska damerna spela 13 procent, drygt 800 meter, kortare än herrarna.

Den största utmaningen är givetvis att hitta en så rättvis "setup" på banan att alla kan vara konkurrenskraftiga, säger Henrik Stenson.
De svaren får vi väl inte förrän torsdag-fredag, men förhoppningen är att vi får en så rättvis och balanserad resultattavla som möjligt.

Annons

Annons

Liten comeback

Tanken var från början att Annika Sörenstam enbart skulle vara med som arrangör. Men covid-19-pandemin har gjort att tävlingslusten återvänt och i år har svenskan gjort en liten comeback.

I februari återvände hon till amerikanska LPGA-touren för en tävling i Florida och efter Scandinavian Mixed väntar även US Open för seniorer mellan den 29 juli och 1 augusti.

Den långa frånvaron från tävlingsgolfen gör att förväntningarna inför helgen, där hon inleder i samma boll som Henrik Stenson och danske veteranen Thomas Bjørn, dock är ganska beskedliga.

Jag bara glad att spela igen. Jag började spela igen i oktober, så jag har mycket jobb att göra, säger hon.
Jag är i en totalt annan situation. Jag är snarare här för att hjälpa tävlingen, hjälpa Golfsverige och damerna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!