Sorg i Bollnäs över utebliven bandyfest

Det var tomt på läktaren under annandagens bandymatch i elitserien mellan Bollnäs och Edsbyn.
Det var tomt på läktaren under annandagens bandymatch i elitserien mellan Bollnäs och Edsbyn.
BandyTT

Sorg och förstämning präglade Bollnäs på annandagen. På Sävstaås var det klassisk bandyfest mellan Bollnäs och Edsbyn – men ingen fick komma.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mikael Lingh kollar annandagens bandymatch från sin balkong.
Mikael Lingh kollar annandagens bandymatch från sin balkong.
Krögaren Selin Talayhan har tomt på sin sportbar.
Krögaren Selin Talayhan har tomt på sin sportbar.
Edsbyn fick jubla mest i matchen mot Bollnäs.
Edsbyn fick jubla mest i matchen mot Bollnäs.

Coronarestriktionerna stoppade en klassisk annandagsritual i Hälsingland.

Att se på bandy.

Men Mikael Lingh följde matchen ensam från sin balkong ­– 100 meter från isen – och fick se Edsbyn vinna med 6–2.

Jag ser nästan halva planen, men jag har ändå bättre förutsättningar än andra, säger han.

Mikael Lingh står ensam, iklädd Bollnäs matchtröja, på en liten balkong. Där finns också den klassiska portföljen och termosen är uppdukad på ett bord. Hundra meter längre bort ser han bara halva spelplanen.

Det hade varit bättre sikt om man fällde ett par träd. Får prata med grannen om detta.

Mindre känslor

För två år sedan, i samband med senaste derbyt i Bollnäs kom 6 857 åskådare. Nu är tomt på Sävstaås. Mikael Lingh, på balkongen, är ende supporten med matchtröja som följer matchen. Han hans familj sitter i köket.

Det hade inte varit corona-anpassat om vi varit två personer på den här lilla balkongen.

Andreas Westh, en av de klassiska Bollnässpelarna, som nu tillhör klubbens tränarstab, erkände innan matchen att den uteblivna publikfesten påverkar spelarna:

Det blir mindre känslor och nerver. Personligen var jag ibland så nervös att man knappt vågade gå ut och spela. Så känner nog inte spelarna i dag.

I samband med matchstart var det flera i centrala Bollnäs som kände sorg att inte få gå på matchen.

Det är så trist. Jag är så ledsen. Detta hör ju till helgen. Jag brukar se alla annandagsmatcherna oavsett de spelas i Bollnäs i Edsbyn. Nu är det verkligen något som saknas, säger Lars-Åke Hansson, en Edsbyn-supporter som bor i Bollnäs.

Selin Talayhan, som är krögare på Bollnäs stora sportbar, är mest uppgiven och luttrad efter en tungt år:

Normalt brukar vi har fullt med folk här efter matchen. Ibland har vi fått stänga dörren eftersom alla inte fått plats. Nu har vi åtta bokningar, som tänker se matchen på tv. Jag vet inte hur det blir efteråt, säger han.

I själva matchen var det aldrig något snack om att Edsbyn skulle vinna. Visserligen var det spelmässigt jämnt i första halvan av matchen och Bollnäs tog ledningen med 2-1 i början av andra halvlek. Men därefter visade Edsbyn mer tyngd på banan vilket gjorde att de kunde vända och vinna med 6-2.

Annons

Annons

Stark återkomst

Ett bevis på att Edsbyn definitivt kommit tillbaka efter lagets 18 dagar corona-paus, som drabbade elva spelare. Vissa av dem åkte inte skridsko på 14 dagar.

Med tanke på detta är det starkt av oss att komma tillbaka på det här sättet. I dag gjorde vi en bra insats, där vi sitter i förarsätet stora delar av matchen och styr tillställningen, säger Edsbyns tränare Magnus Olsson.

Han har varit med om ett 30-tal annandagsmatcher mot Bollnäs, antingen som spelare eller tränare i Edsbyn. Men han har aldrig varit med om tomma läktare.

Vi fick jobba extra med oss själva innan matcher för att tända extra mycket. Vi vet att det finns en stöttning hemma i stugorna, men det märker vi inte av under matcher. Nu blev allt väldigt annorlunda. Jättetråkigt att inte denna idrottsfest blev av.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons