A-
A+

Spannmålssilos i Beirut har kollapsat

Damm stiger upp från silos i hamnen i Beirut. En del av Beiruts massiva spannmålssilos kollapsade på söndagen efter en brand.
Damm stiger upp från silos i hamnen i Beirut. En del av Beiruts massiva spannmålssilos kollapsade på söndagen efter en brand.
LibanonTT-AFP

Annons

Annons

Delar av Beiruts spannmålssilos har kollapsat efter sviterna av en brand som inträffade tidigare i veckan. Branden orsakades av jäsning av kvarvarande spannmålslager på grund av den rådande värmeböljan, enligt lokala myndigheter.

Två torn har kollapsat hittills och ytterligare två riskerar att rasa, säger socialministern Ali Hamieh till nyhetsbyrån AFP.

Siloskomplexet skadades rejält efter den stora explosionen som inträffade den 4 augusti 2020 efter att ammoniumnitrat gödsel fattade eld. Explosionen dödade över 200 personer och 6 500 skadades.

I april beordrade regeringen att siloskomplexet skulle rivas på grund av säkerhetsproblem, något som stoppades på grund av invändningar från anhöriga till explosionsoffren som vill att silorna bevaras som en minnesplats.

Vi vill att en del av dem ska stanna som en påminnelse av händelsen, som ett kollektivt minne för staden och till minne av dem som miste livet utan anledning, säger Cecile Roukoz, som förlorade sin bror i explosionen 2020 till AFP.

Efter att rivningen stoppades rekommenderade miljö- och hälsodepartementet allmänheten att bära masker i närheten av silorna i fall de skulle kollapsa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.