Sparare tar risk i amerikanska teknikaktier

Att äga aktier i amerikanska teknikbolag som Apple, Facebook och Netflix, blir allt mer populärt bland svenska sparare. Arkivbild.
Att äga aktier i amerikanska teknikbolag som Apple, Facebook och Netflix, blir allt mer populärt bland svenska sparare. Arkivbild.
EkonomiTT

Spararnas intresse för amerikanska teknikföretag som Apple och Tesla har varit enormt under coronakrisen.

Tyvärr är det många som bränner sig, säger Mohammed Salih, sparekonom på Aktiespararna.

Annons

Annons

På onsdagen var det återigen positiv stämning bland investerarna i teknikaktier. Nasdaq-börsens index steg med 2,7 procent.

Men efter en period av extremt stark kursutveckling under sommaren har den amerikanska tekniksektorn åkt på ett rejält bakslag den senaste veckan.

För elbilstillverkaren Tesla exempelvis blev raset dramatiskt sedan det stod klart att bolagets aktie inte kommer att inkluderas i S&P 500-indexet och aktien tappade över 20 procent på en dag.

Kursfall på 7–11 procent

De så kallade FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google/Alphabet) har också haft det tungt den gångna veckan med kursfall på mellan 7 till 11 procent. Även Spotify har åkt med nedåt med ett kursras på dryg 11 procent på en vecka.

Sparare som redan före coronakrisen satsade på de hajpade aktierna kan dock glädjas åt kurslyft på nästan 340 procent för Tesla och upp till 77 procent för FAANG-bolagen trots den gångna veckans ras.

Den senaste tidens svängningar bör ses som en påminnelse om riskerna med att lägga sitt sparande i en viss sektor på börsen, anser Mohammed Salih.

Det är därför vi alltid pratar om att sprida riskerna och inte lägga allting i samma bransch, säger han.

Annons

Annons

"Följer John"

För det är ingen tvekan om att svenska sparare dras till de amerikanske teknikjättarna. Antalet aktieägare har ökat kraftigt i samtliga nämnda bolag, inklusive Microsoft, enligt siffror från nätmäklarna Avanza och Nordnet. Under det senaste halvåret antalet aktieägare i exempelvis Apple ökat med över 17 000 personer, eller 159 procent, hos Avanza. För Tesla är ökningen drygt 14 000 personer, eller 184 procent.

När börskurserna i bolagen har stigit kraftigt är det många som dras med, bland annat av rädsla för att missa en fortsatt uppgång. Mohammed Salih ser det som ett exempel på det som brukar kallas "Fomo" (Fear of missing out, det vill säga rädsla för att missa något).

De här aktierna har gått upp väldigt kraftigt under en kort tidsperiod och då känner man "den kakan vill jag också äta på".

Han märker ett stort intresse även bland sparare som aldrig tidigare köpt aktier.

Det småspararna gör är att de går in på börsen och kollar vad som har gått upp mycket och vad andra köper. Sen följer de John. Det är ett flockbeteende, säger Mohammed Salih.
Tyvärr är det många som bränner sig. Det ser vi tydligt när de här aktierna vänder nedåt. Då får folk panik och säljer och så har de gått minus. Sen är det den uppfattningen de får om börsen. Det är synd.

Sprida risker

Även om teknikaktierna nu pressas behöver det inte betyda att raset fortsätter under en längre period.

Men Mohammed Salih höjer ett varningens finger för att ha snabba resultat och snabba pengar som drivkraft när man som småsparare handlar med aktier.

Enligt honom, som själv driver ett Instagram-konto med nära 30 000 följare, har sociala medier ett finger med i spelet.

Det är på både gott och ont. Folk gör exakt som de stora profilerna gör, säger Mohammed Salih.

Han upprepar mantrat som sparekonomer brukar upprepa.

Jag förespråkar hela tiden det här med långsiktighet, riskspridning och att inte försöka tajma marknaden. Sätt upp ett mål och spara regelbundet, säger Mohammed Salih.
Håll dig välinformerad och följ inte John. Börsen svänger upp och ner och det kommer den att göra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons