A-
A+

Sparkas efter anklagelser om övergrepp

Paul Riley. Arkivbild.
Paul Riley. Arkivbild.
FotbollTT

Den meriterade fotbollstränaren Paul Riley sparkas från den amerikanska toppklubben North Carolina Courage efter anklagelser om flera fall av sexuella övergrepp.

Ligan har beslutat att skjuta upp helgens matcher för att ge utrymme åt "reflektion".

Annons

Annons

"North Carolina Courage avskedar huvudtränaren Paul Riley, med omedelbar verkan, i ljuset av dagens rapportering innehållande mycket allvarliga anklagelser", skriver NWSL-klubben i ett uttalande.

Beskedet kom efter att The Athletic under fredagen publicerade en granskning där flera spelare vittnade om hur Riley utnyttjat sin ställning för att bland annat tvinga till sig sex. Händelserna ska ha ägt rum i flera olika lag och ligor, från 2010 och framåt.

Det kändes som att han gjorde anspråk på mig. Det beskriver det faktiskt perfekt för mig, för jag kände det som att han gick runt och granskade sina kandidater, och han fastnade för mig, säger mittfältaren Sinead Farrelly, som spelat under Riley i tre olika lag sedan 2011.

Senare på fredagen meddelade ligans chef Lisa Baird i ett uttalande att alla helgens matcher skjuts upp.

"Jag är ledsen över den smärta som många känner. Med tanke på det traumat har vi beslutat att inte gå ut på fotbollsplanen den här helgen, för att ge alla utrymme till reflektion", säger hon, enligt AFP.

Nekar till anklagelserna

Riley säger själv att han är oskyldig till anklagelserna, av vilka merparten enligt honom är "fullständigt osanna".

"Jag har aldrig haft sex med, eller gjort sexuella närmanden mot, de här spelarna", skriver Riley i ett mejlsvar till The Athletic.

Meleana Shim spelade i Portland Thorns 2015, när Paul Riley var tränare. Med stöd från lagkamraten, landslagsstjärnan Alex Morgan, tog hon då upp missförhållandena med klubbledningen. Hon vidarebefordrade också anklagelserna till dåvarande NWSL-chefen Jeff Plush.

I brist på bevis blev Portlands utredning aldrig rättssak, men senare samma höst fick Riley ändå sparken. Nu säger klubben till The Athletic att det man hittade i utredningen trots allt var del i att man avskedade honom.

Annons

Annons

Annat ljud i skällan

Tidigare i år kontaktade Farrelly och Shim NWSL och bad om en ny utredning kring Riley, som fortsatt att coacha lag i den nordamerikanska proffsligan de senaste åren. Ligachefen Lisa Baird tackade då för att de tog upp saken, men konstaterade att utredningen från 2015 var tillräcklig.

Efter fredagens avslöjanden lät det annorlunda från Baird:

"Jag blev chockad och äcklad när jag läste de nya anklagelserna som The Athletic rapporterat om nu på morgonen. Ligan, tillsammans med North Carolina Courage, har agerat skyndsamt som svar på anklagelserna, och den tidigare huvudtränaren Paul Riley har avskedats", säger hon i ett uttalande.

Under fredagen meddelade också USA:s fotbollsförbund att man fråntagit Riley tränarlicensen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.