A-
A+

Sparpaket hos Sandvik – 1 100 ska bort

Sandvik genomför ett sparpaket. Arkivbild.
Sandvik genomför ett sparpaket. Arkivbild.
EkonomiTT

Sandvik ska miljardspara, då får cirka 1 100 personer lämna företaget. Hur många som påverkas i Sverige är ännu oklart.

För knappt två år sedan antog verkstadsjätten ett sparpaket som omfattade drygt 500 medarbetare. Nu är det dags igen.

I samband med bokslutet meddelas att omkring 1,2 miljarder kronor ska sparas.

Enligt vd Stefan Widing handlar det till stor del om att effektivisera verksamheten.

85 procent är relaterat till åtgärder som vi ska och bör göra oavsett konjunkturläge. Sedan är det en liten del, 15 procent av programmet, som är relaterat till volym, det vill säga svagare marknad, säger han till TT.

TT: Hur många omfattas i Sverige?

Tyvärr kan jag inte säga det. Vi har drygt 40 000 anställda och en ganska stor majoritet är inte i Sverige, däremot kan vi inte gå in på mer detaljer utan nu görs förhandlingar på lokal nivå. Det är först efter det vi kan säga mer om fördelningen.

Stor del klart under 2024

Enligt Sandviks vd ska 80 procent av sparprogrammet vara helt färdigt under 2024. Samtidigt föreslår företagets styrelse en höjd aktieutdelning, 5:50 kronor per aktie jämfört med 5 kronor föregående år.

Bolagets resultat före skatt för fjärde kvartalet sjönk till drygt 5,1 miljarder kronor jämfört med drygt 5,5 miljarder kronor samma period föregående år. Dessutom minskade orderingången med 2 procent till drygt 30 miljarder kronor.

Osäkert läge

Stefan Widing varnar också för fortsatt utmanande ekonomiska förhållanden och logistikproblem utifrån läget kring Röda havet.

Det är ett osäkert läge. Både Europa och Nordamerika är stabila men vissa delar som Tyskland är svagt. I Nordamerika är det valår, det finns många parametrar inklusive en övergripande geopolitisk situation. Det är stabilt just nu, det kan förbättras men det finns risker på nedsidan, säger han om det generella omvärldsläget.

TT: Är du bekymrad över att USA genom Donald Trump ska gå mot en mer protektionistisk handelspolitik med ytterligare tullar?

Inte specifikt, vi är ett globalt företag och frihandel är positivt. Jag tror inte valutgången har en större betydelse. Även den nuvarande presidenten har vidhållit en del tullar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.