A-
A+

Spionprogram användes mot journalister

Auktoritära stater misstänks ha övervakat ett stort antal journalisters telefoner med hjälp av det israeliska spionprogrammet Pegasus. Genrebild.
Auktoritära stater misstänks ha övervakat ett stort antal journalisters telefoner med hjälp av det israeliska spionprogrammet Pegasus. Genrebild.
Israel/USATT-AFP

Aktivister, journalister och politiker runt hela världen kan ha övervakats via ett spionprogram för mobiltelefoner, utvecklat av ett privat företag i Israel. Det rapporterar flera internationella mediebolag.

Annons

Annons

Enligt det israeliska övervakningsföretaget NSO, som utvecklat spionprogrammet Pegasus, förbinder sig dess kunder att enbart använda tekniken i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

Men en läcka visar att kunderna – däribland underrättelsetjänster i stater som Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Ungern – har bedömt att nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister, journalister och politiker skulle vara intressanta att övervaka.

Alla dessa har inte hackats. Men forensiska analyser utförda av människorättsorganisationen Amnesty Internationals säkerhetsavdelning visar spår av det israeliska spionprogrammet på flera av de drabbades telefoner.

Internationella medier utsatta

Det är Amnesty International och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories som kommit över listan med telefonnummer och därefter delat det läckta materialet med medier som deltagit i granskningen.

Bland de som staterna misstänks ha velat spionera på finns journalister på internationella nyhetsbyråer, stora dagstidningar samt tv- och radiokanaler. Bland andra nämns AFP, AP, Reuters, The Wall Street Journal, CNN, Al-Jazira, France 24 och El País.

Annons

Annons

Nummer till mördad på listan

På listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära. Ett annat telefonnummer gick till en mexikansk journalist som mördades i en biltvätt.

Pegasus infiltrerar mobiltelefoner och kan ge tillgång till e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

NSO har även tidigare fått kritik efter liknande anklagelser om dataintrång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!