A-
A+

Spott i stället för kiss – då jublar EM-spelarna

Hanna Glas applåderar den nya tekniken för att mäta vätskenivåer. 'Det blev nästan lite dopningskänsla tidigare', säger hon om att numera slippa lämna urinprov varje morgon.
Hanna Glas applåderar den nya tekniken för att mäta vätskenivåer. "Det blev nästan lite dopningskänsla tidigare", säger hon om att numera slippa lämna urinprov varje morgon.
FotbollChester, TT:s utsände

De svenska EM-spelarna förbereder sig för tryckande hetta i söndagens match mot Portugal.

Angenämt då att tekniken har gått framåt när man helt nyvaken ska testa sina vätskenivåer.

Det är jätteskönt. Det blev nästan lite dopningskänsla tidigare, säger högerbacken Hanna Glas.

Annons

Annons

Pontus Ekblom, damlandslagets performance manager, har järnkoll på de svenska spelarnas belastning och ser till att de ligger rätt i återhämtningen. En nyhet till sommarens EM är att han har med sig ett nytt system för att mäta spelarnas vätskenivåer.
Pontus Ekblom, damlandslagets performance manager, har järnkoll på de svenska spelarnas belastning och ser till att de ligger rätt i återhämtningen. En nyhet till sommarens EM är att han har med sig ett nytt system för att mäta spelarnas vätskenivåer.
Sofia Jakobsson, Elin Rubensson och Olivia Schough tar en vätskepaus under en av landslagets träningar på den svenska EM-basen Carden Park. Vädret har skiftat hittills under mästerskapet, men till helgen väntas temperaturer på över 30 grader i Leigh, där Sverige möter Portugal.
Sofia Jakobsson, Elin Rubensson och Olivia Schough tar en vätskepaus under en av landslagets träningar på den svenska EM-basen Carden Park. Vädret har skiftat hittills under mästerskapet, men till helgen väntas temperaturer på över 30 grader i Leigh, där Sverige möter Portugal.

Det väntas hälsovådliga temperaturer i Storbritannien de kommande dagarna. Vissa prognoser talar för att det på sina håll kan bli över 40 grader varmt, vilket i så fall skulle markera nytt värmerekord (38,7 grader uppmättes 2019) i landet.

På fredagen aviserades nationellt nödläge efter att The Met Office, den nationella vädertjänsten, för första gången (sedan systemet infördes 2021) utfärdat den högsta varningen för extremvärme, för ett område som bland annat innefattar London, Manchester och York, skriver BBC.

The Met Office varnar för potentiellt livsfarlig hetta och uppmanar alla, inte bara riskgrupper, att iaktta stor försiktighet.

Mitt i detta ska Sveriges fotbollsdamer spela en avgörande EM-match mot Portugal i jakten på en kvartsfinalplats. Söndagens spelplats, Leigh, ligger precis i anslutning till det område där den högsta värmevarningen utfärdats och det kan bli uppemot 30 grader vid avspark, klockan 17 lokal tid.

Slush och kalla handdukar

Det blir utmanande men förhoppningsvis överkomligt, tror det svenska lägret.

Under OS i Tokyo hade vi en hel arsenal av åtgärder som slush (dryck med krossad is), kalla handdukar och andra typer av saker för återhämtning. Dem har vi med oss nu också. Om det skulle behövas tar vi fram dem, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Andra hjälpmedel är nya för det här mästerskapet, men nog så uppskattade bland spelarna. Inte minst det nya systemet för att mäta spelarnas vätskenivåer, vilket blir särskilt viktigt när temperaturerna slår i taket.

Förut var det urinkollen på morgnarna, man tog kissprover. Det har vi gått vidare ifrån. Nu testar vi vätskenivåerna på tungan på spelarna, säger Pontus Ekblom, landslagets performance manager och en av dem som ser till så att spelarnas återhämtning går som planerat.

Att se till att vätskedepåerna är påfyllda är en av många viktiga delar för att kunna maximera prestationen. Det gäller inte minst i högre temperaturer.

Om man startar matchen och är ”ovätskad” så kommer man få problem. Det är samma sak som om man startar utan att ha fyllt på sina glykogendepåer, då kommer man att klara andra halvlek sämre, det vet vi, säger Pontus Ekblom.

Annons

Annons

Morgonpressen borta

För spelarna är det nya systemet lite av en skänk från ovan. De arla kissproverna var inte det roligaste, eller lättaste, att ta sig igenom.

Det är jätteskönt. Det var jobbigt faktiskt, att dras med det. Jag är jätteglad över det här, säger högerbacken Hanna Glas.
Det blev nästan lite dopningskänsla, man blev lite stressad. Så det här går både fortare och smidigare.

Nathalie Björn, som används både i backlinjen och på mittfältet, kan bara hålla med.

Ja, det var inte skitlätt på morgonen. Där har Pontus jobbat på bra. Det är skitsmidigt. Vi har ju en ledarstab som är väldigt duktig på det de gör, så det är jätteskönt att kunna ta enkla test för att få mått på hur allting ser ut, säger Björn.

"Prov på professionalitet"

Mittfältaren Kosovare Asllani tycker inte bara att det är praktiskt, det är också ett tecken på hur seriöst man jobbar i det svenska landslaget. Varje teknisk innovation är ytterligare ett steg framåt, säger hon.

Jag tycker att det är viktigt. Det visar prov på professionalitet, vi testar vår vätskebalans ständigt och det är absolut viktigt. I sådana här mästerskap är varje detalj viktig, säger Asllani.

Värmen som sådan borde inte heller bli något stort problem, säger de svenska spelarna unisont. Det var stundtals extrema temperaturer också under VM 2019 och OS förra året, och Sverige tog trots allt medalj vid båda mästerskapen.

Det är klart att det blir tufft och visst, vi ska möta Portugal som är vana vid värme. Men vi har den erfarenheten också och vet hur vi ska förbereda oss med vatten och de bitarna. Förhoppningsvis blir det något vi kan hantera, säger målvakten Hedvig Lindahl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.