A-
A+

Spretiga inflationssiffror från eurozonen

Lettiska euromynt tillverkade i Tyskland inför landets inträde i eurozonen från 2014. Arkivfoto.
Lettiska euromynt tillverkade i Tyskland inför landets inträde i eurozonen från 2014. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Inflationen i euroområdet vände uppåt igen i april, bland annat till följd av högre tjänstepriser. Men den underliggande inflationen sjunker för första gången på tio månader.

Annons

Euron faller efter månadssiffrorna då förväntningarna på räntehöjningar minskar.

Efter att stadigt ha gått nedåt sedan i höstas vände inflationen upp till 7 procent i april, jämfört med 6,9 procent i mars, enligt preliminära siffror från Eurostat.

Uppgången sker trots att inflationen på årsbasis var lägre i april än i mars i 14 av 20 euroländer. Å andra sidan steg inflationen i flera av de tyngre ekonomierna, som exempelvis Italien (till 8,8 procent), Frankrike (6,9), Nederländerna (5,9) och Spanien (3,8).

Den högsta inflationen i eurozonen i april i år uppmättes i Lettland med 15 procent – som dock är landets lägsta siffra sedan april 2022.

Men den så kallade kärninflationen i eurozonen – rensad från energi och livsmedel – sjönk till 5,6 procent, mot väntade 5,7 procent. Det är första gången på tio månader sedan den underliggande inflationen sjunker.

Den spretiga statistiken kommer inför ECB:s räntebesked på torsdag, där det väntas en höjning på 25 punkter (0,25 procentenheter).

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.