A-
A+

Sputnik-tillverkare vill ha ursäkt från EU

Sputnik V-vaccin på väg att lastas av i Ungern, där det ryska covid-19-vaccinet fått ett nationellt nödgodkännande. Arkivfoto.
Sputnik V-vaccin på väg att lastas av i Ungern, där det ryska covid-19-vaccinet fått ett nationellt nödgodkännande. Arkivfoto.
CoronavirusetTT:s korrespondent

En fabrik i Italien kommer att producera det ryska Sputnik V-vaccinet – men först från och med i sommar. De ryska tillverkarna kräver under tiden en ursäkt från EU:s läkemedelsmyndighet.

Annons

Annons

Enligt nyhetsbyrån AFP har italiensk-schweiziska läkemedelsbolaget Adienne gjort upp om tillverkning av Sputnik-vaccinet i sin fabrik i Lombardiet i norra Italien.

Vaccinet kommer att tillverkas från juli 2021. Tio miljoner doser ska tillverkas mellan den 1 juli och den 1 januari 2022, säger Stefano Maggi, talesman för den italiensk-ryska handelskammaren, till AFP.

Sputnik-vaccinet har ännu inte godkänts för allmän användning i EU, även om granskningsprocessen nyligen inleddes hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Kräver ursäkt

De ryska tillverkarna av vaccinet har samtidigt ilsknat till mot att EMA:s styrelseordförande sagt sig avråda enskilda länder från att göra tillfälliga nödgodkännanden av vaccinet.

"Vi kräver en offentlig ursäkt från EMA:s Christa Wirthumer-Hoche. Hennes kommentarer väcker allvarliga frågor om möjlig politisk inblandning i den pågående EMA-granskningen", skriver vaccintillverkarna på Twitter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

"Behöver uppgifter"

Wirthumer-Hoche, som också är chef för Österrikes läkemedelsverk, uttalade sig i en tv-intervju i söndags.

Vi behöver uppgifter som vi kan undersöka. Just nu har vi heller inte all data om vaccinerade. Därför skulle jag avråda från nationella nödgodkännanden. När allt har bevisats kommer det också att tillåtas i EU, sade hon till österrikiska tv-kanalen ORF.

EMA:s styrelse består av en representant för varje medlemsland samt företrädare för EU-kommissionen och EU-parlamentet samt olika läkar- och patientorganisationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!